Het Atelier BINNENHUISARCHITECTUUR van het IKO blogt...!!

Graag willen we jullie op de hoogte houden van wat er in ons atelier zoal beweegt.
Hopelijk wordt dit voor ieder van ons een bron van inspiratie en tegelijk een onuitputtelijk medium om informatie uit te wisselen.




vrijdag 17 september 2010

Renaat braam Tentoonstelling


RENAAT BRAEM (1910-2001) was niet alleen een begenadigd architect die beeldbepalende gebouwen van het naoorlogse modernisme realiseerde. Hij had een tomeloos sociaal engagement en een scherpe pen. Originele schetsen, collages en bouwtekeningen tonen Braems enorme tekentalent en de sterke verbeeldingskracht waarmee hij zijn ideeën gestalte gaf.
Renaat Braem 1910 2010 is de eerste tentoonstelling in de nieuwbouw van deSingel, ontworpen door Stéphane Beel. Deze tentoonstelling wil zowel de architectuurliefhebber als de leek laten kennismaken met het unieke universum van de architect Renaat Braem.
De tentoonstelling maakt een reis doorheen het veelzijdige oeuvre van Braem. Zowel emblematische projecten – waaronder de sociale woningsbouwcomplex op het Antwerpse Kiel, het tentoonstellingspaviljoen van het Middelheimmuseum of de Politietoren in hartje Antwerpen – als minder bekende of niet-gerealiseerde gebouwen. In al deze projecten toont Braem zich een veelzijdig ontwerper die telkens opnieuw oplossingen zoekt voor de spanning tussen utopie en context, tussen individualiteit en collectiviteit, tussen dogmatisch modernisme en een meer organische architectuur. Daarbij raken spitsvondigheid van zijn sociale en ruimtelijke analyses, het minutieus materiaalgebruik en zijn sculpturale vormentaal nog steeds aan het hedendaags architectuurdebat.
Locatie: deSingel EXPO (nieuwbouw)/
DATUM/ vanaf 1 oktober
www.braem2010.be

Anja Van Eetveldt & Maurice Nijhuis / ‘Braem wenst u de verbeelding aan de macht en overal bomen’
In de wandelgang langs de nieuwe Expozaal van deSingel tonen Anja Van Eetveldt en Maurice Nijhuis hun fotografische interpretatie van het werk van Braem. Ze zoomen in op de typische uitgangspunten van de modernistische architectuur en de stedenbouwkundige visies met hoogbouw in parklandschappen, de constructiemethoden zoals bouwblokken op pilotis, nieuwe prefabmaterialen zoals beton en pvc. Ook het spel en de poëzie van licht, schaduw, kleur en textuur van Braems gebouwen weten de fotografen op een treffende wijze weer te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten