Eerbetoon aan kunstschilder Paul Delvaux |
Het nieuwe station van Koksijde brengt hommage aan kunstschilder Paul Delvaux met Digital Print reproducties verwerkt in MEG gevelplaten en Stratificato volkunststofpanelen in de wachtzaal. |
Het perron, waar alles mee begon, moest een verplichte lengte hebben van meer dan 150 m. Het stationsgebouw zou opgetrokken worden volgens de principes van een passief gebouw.
Dat losten Geldhof-Decoene, architecten op door te kiezen voor houtskeletbouw. De structuur is in totaal ongeveer 40 cm dik en geïsoleerd met cellulosevlokken. Hij weerhield een hedendaagse stijl en gaf het omwille van de energieprestatie compact gehouden stationsgebouw proportioneel de nodige lengte t.o.v. het perron door een architecturale ingreep. De fietsenstalling laat een met het stationsgebouw vergelijkbaar volume zien en wordt verbonden via een luifel. De fietsenstalling is zo dicht mogelijk bij de straat gebracht, terwijl het stationsgebouw vooruitspringt tegenover dit volume om een goede zichtbaarheid te verzekeren. De wachtzaal kijkt zowel uit op het stationsplein als op het perron. Het loket is erin geïntegreerd en ze loopt naadloos over in een gezellig ingericht stationsbuffet. Verder voorziet het gebouw in publiek sanitair, een berging en afzonderlijk sanitair voor het personeel en is er reserveruimte voor het later inrichten van een fietspunt, waar trein- en andere reizigers tweewielers zullen kunnen huren
Abet Laminati, functioneel en communicatief
De realisatie van het station in Koksijde is een schoolvoorbeeld van het harmonieus en evenwichtig combineren van verschillende types Print HPL platen uit het leveringsprogramma van Abet Laminati en dat geheel in de geest van Paul Delvaux.
Surrealist Paul Delvaux (1897 – 1994): “Ik ging helemaal op in mijn schilderijen terwijl ik ze creëerde. Ieder onderwerp werd vooraf diepgaand uitgewerkt, alvorens te komen tot de harmonie en het evenwicht die ik er heb proberen in te leggen. Uiteraard vergt dit een grote inspanning, ten eerste omwille van de noodzakelijke architectuur in een schilderij en vervolgens door de keuze van de kleuren…” (zie www.delvauxmuseum.com ).
Zo ging ook architect Wouter Geldhof tewerk bij de afwerking en aankleding van zijn ontwerp met decoratief Abet Laminati plaatmateriaal. De keuze voor houtskeletbouw maakte een verdere afwerking met hout vanzelfsprekend, wat de veelzijdige mogelijkheden van HPL platen op het voorplan bracht.
Voor de buitengevels bood Abet Laminati met MEG (Material Exterior Grade) HPL gevelbeplating de gewenste producteigenschappen. De MEG HPL-gevelbekleding is perfect bestand tegen sterke temperatuurschommelingen, UV stralen en gure weersomstandigheden, belangrijke troeven aan de Belgische kust. MEG platen worden toegepast op basis van het geventileerde gevelprincipe en zijn geschikt voor de bekleding van zowel verticale gevelvlakken, dakranden als horizontale oversteken, luifels etc. Bovendien is het risico op beschadiging door vandalisme beperkt. Voor de gevelbekleding, onderkant van de perronluifel, overkapping van de fietsenstalling en het inpakken van de kolommen is MEG HPL in antracietkleur (n° 879) toegepast, één van de vele beschikbare standaard uni kleuren.
MEG HPL gevelplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes (4 tot 12 mm) en meten 305 x 130 cm of 420 x 130 cm. De architecten gaven er de voorkeur aan om de MEG HPL platen niet in hun standaardafmetingen als paneel te verwerken, maar ze te verzagen tot kleinere panelen om zo de strakke gevelvlakken te verlichten. Hij bepaalde echter vooraf geen strikt patroon, maar liet dat over aan de plaatser die aldus de grote panelen met minimaal verlies kon verzagen. De MEG HPL platen zijn verlijmd op de onderliggende houten structuur. De horizontale naden zijn gedicht met Ω-profielen zodat geen regenwater tussen de panelen kan insijpelen.
Als bijzondere blikvanger en om de band tussen Koksijde en de kunstenaar Paul Delvaux te benadrukken, is de variant MEG Digital Print HPL toegepast. De mogelijkheden voor de integratie van een gepersonaliseerde bedrukking door middel van de Digital Print technologie, leenden zich perfect om er enkele van de stationstaferelen waarvoor Paul Delvaux zo bekend staat, op af te beelden. De MEG Digital Print HPL platen met geïntegreerde reproductie van het Paul Delvaux kunstwerk “Le Tunnel”, situeren zich tussen de gescheiden in- en uitgangsassen. Een tweede kunstwerk van Paul Delvaux, “La Gare Forestière” dat eveneens een station afbeeldt, is geïntegreerd in Stratificato Digital Print HPL platen en prijkt in de wachtzaal hoog tegenover een lang en minimalistisch uitgetekende zitbank.
Voor de afwerking van de zitbank en gecombineerde rug/achterwand selecteerde architect Wouter Geldhof een Print HPL Legni Douglas houtprint met de fijn geribde oppervlaktestructuur “Microline”. Dankzij de nieuwste digitale druktechnieken garanderen de Print HPL Legni houtprints een constante kleur en tekening van de decoratieve toplaag. De collectie Print HPL Legni biedt de meest uitgebreide keuze aan houtprints van Acero (esdoorn) tot Zebrano. Dezelfde Print HPL Legni houtprint keert ook terug op de sokkel van het loket.
Alle wanden in het interieur zijn bekleed met Stratificato HPL, een zelfdragende HPL volkunststofplaat. De keuze werd mede bepaald door de hoge slag- en slijtvastheid, onderhoudsvriendelijkheid en hygiënische eigenschappen.
http://www.abet.be/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten