Het Atelier BINNENHUISARCHITECTUUR van het IKO blogt...!!

Graag willen we jullie op de hoogte houden van wat er in ons atelier zoal beweegt.
Hopelijk wordt dit voor ieder van ons een bron van inspiratie en tegelijk een onuitputtelijk medium om informatie uit te wisselen.




dinsdag 2 oktober 2012

A.track, designparcours in Antwerpen


  • Timm
Drie dagen Milaan aan de Schelde
Voor de vierde editie van , staat het designparcours langs de beste interieurdesignzaken van Antwerpen er dit najaar opnieuw sterker en unieker dan ooit.
20 Antwerpse topdesignzaken pakken het eerste weekend van oktober uit met minstens 20 primeurs voor ons land. Van unieke stukken tot nieuwe reeksen... Kortom, een designparcours bezaaid met premières!

woensdag 26 september 2012

Het Stedelijk Amsterdam weer open voor publiek


Eindelijk is het zover: het Stedelijk Museum Amsterdam is weer open.
De architect van de nieuwbouw Mels Crouwel geeft meer uitleg.













http://vimeo.com/48284205
 

donderdag 20 september 2012


Bezoek aan de modernistische woning van Jozef Schellekens in Turnhout



Jozef Schellekens (1909-1963)
was provinciaal architect voor het arrondissement
Turnhout vanaf 1937. Hij tekende onder meer het Openluchttheater Rivierenhof en het strandgebouw van het Zilvermeer. In 1934 bouwt  hij aan de steenweg op Mol een opmerkelijke modernistische dubbelwoonst  waar hij zelf ging wonen. Het was een van de eerste modernistische woningen van Turnhout. Vooral de glaspartijen en het metalen schrijnwerk waren erg typisch voor de 'nieuwe zakelijkheid' van de vooroorlogse periode.

 In 2012 werd deze woning gerenoveerd en volledig in zijn oorspronkelijke staat hersteld.
 Nu is de woning te bezichtigen en loopt er een tentoonstelling rond het leven en werk van deze modernistische architect, grondlegger van wat later door arch. Renaat Braem als de Turnhoutse School op de kaart gezet werd.
www.jozefschellekens.be
  

vrijdag 14 september 2012

Pieter De Bruyne

Pieter De Bruyne (1931-1987)
Pionier van het postmoderne

Pieter De Bruyne kast Chantilly
Het vroege werk wordt voornamelijk getypeerd door de overtuiging dat meubels, naast het hebben van esthetische waarde, tevens verkoopbaar moeten zijn en dus door iedereen moeten kunnen aangekocht worden.
Tijdens de tweede helft van de jaren 1970 stelde het Belgische design niet echt veel meer voor. Er was nauwelijks nog een industrie. De meubelfabrikanten die bleven vasthangen aan het functionalisme gingen failliet. Gelukkig bevestigen uitzonderingen de regel. Pieter De Bruyne was er zo een. Hij werkte toen niet meer voor de industrie, maar ontwierp unieke stukken. Het zijn echte mijlpalen. Hij mag terecht een postmodernist avant la lettre genoemd worden.


Tentoonstelling nog tot 21 oktober 2012 in het Designmuseum, Gent
http://design.museum.gent.be

vrijdag 7 september 2012

Een installatie van Sarkis in de Onderzeebootloods

Heel even kan het nog… een bezoekje aan de installatie van Sarkis in de Onderzeebootloods, Rotterdam.

Via een kleine deur komt u in de immense ruimte van de Onderzeebootloods. U kunt door de installatie wandelen of een van de -met witte donsveertjes beplakte- fietsen nemen en zo het ‘gesamtkunstwerk’ ontdekken. Deze fietsen zijn in een grote cirkel opgesteld onder een lampenkap van 16 meter hoog, waarin een grote spot op en neer gaat op het ritme van de ademhaling van de kunstenaar. De ruimte wordt gevuld met klanken van een carillon met 43 klokken, dat aan een architectonische constructie van 18 enorme boomstammen hangt. Het carillon brengt het minimalistische muziekstuk ‘Litany for the Whale’ van avant-garde componist John Cage ten gehore. De compositie, gebaseerd op de roep van twee walvissen, refereert aan de geschiedenis en gebruiksfunctie van de loods, waar ooit onderzeeboten werden gebouwd. De verbinding tussen heden en verleden is een terugkerend element in de praktijk van Sarkis.
Ook de Futuro, een futuristisch vakantiehuis uit de museumcollectie, is geland in de loods en vormt het decor voor de bijzondere films van Sarkis, waarin kleine bewegingen en kleur- en vormstudies centraal staan. Aan het einde van de tentoonstelling, vlak voor je weer de deur uitgaat, vraagt Sarkis de bezoeker iets terug te geven na een bijzondere ervaring.

http://www.boijmans.nl

LOUIS KAHN : Tentoonstelling in het NAI

LOUIS KAHN - THE POWER OF ARCHITECTURE

Loflied op de schoonheid, kracht en troost van architectuur. Vanaf 8 september in het NAi.

Louis Kahn (1901-1974) wordt gezien als een van de grootste, meest invloedrijke bouwmeesters van de 20ste eeuw. Hij ontwierp belangrijke, betekenisvolle gebouwen met veel gevoel voor ruimte, licht en materiaal. Zijn gebouwen verheffen en inspireren de mens die zich erin bevindt.

Belangrijke werken van Kahn zijn onder meer het Salk Institute (California), het Kimbell Art Museum (Texas), het Indian Institute of Management (India) en de Assembly Buildings for the Bangladeshi Parliament (Bangladesh). Hij tekende deze projecten in de jaren ’50 en ’60 van de 20e eeuw, een tijd waarin de overtuiging van architecten om de maatschappij te verbeteren, enorm was. Kahn’s invloed is terug te zien in het werk van belangrijke architecten zoals Aldo Rossi, Robert Venturi, James Stirling, Mario Botta en Tadao Ando.

Louis Kahn – The Power of Architecture bestaat uit tekeningen, schetsen, foto’s, aquarellen, filmmateriaal en maquettes van deze meester-architect. De tentoonstelling, een loflied op de schoonheid, kracht en troost die goede architectuur kan bieden, toont aan een breed publiek hoe belangrijk architectuur kan zijn voor de maatschappij.

De tentoonstelling Louis Kahn, The Power of Architecture is te zien in het NAi van 8 september 2012 tot en met 6 januari 2013.

De tentoonstelling is gemaakt door het Vitra Design Museum in samenwerking met het NAi en het Architectuurarchief van de Universiteit van Pennsylvania.

www.nai.nl

TREINSTATION, KOKSIJDE met HPL platen


Eerbetoon aan kunstschilder Paul Delvaux
Het nieuwe station van Koksijde brengt hommage aan kunstschilder Paul Delvaux met Digital Print reproducties verwerkt in MEG gevelplaten en Stratificato volkunststofpanelen in de wachtzaal.


Het perron, waar alles mee begon, moest een verplichte lengte hebben van meer dan 150 m. Het stationsgebouw zou opgetrokken worden volgens de principes van een passief gebouw.

Dat losten Geldhof-Decoene, architecten op door te kiezen voor houtskeletbouw. De structuur is in totaal ongeveer 40 cm dik en geïsoleerd met cellulosevlokken. Hij weerhield een hedendaagse stijl en gaf het omwille van de energieprestatie compact gehouden stationsgebouw proportioneel de nodige lengte t.o.v. het perron door een architecturale ingreep. De fietsenstalling laat een met het stationsgebouw vergelijkbaar volume zien en wordt verbonden via een luifel. De fietsenstalling is zo dicht mogelijk bij de straat gebracht, terwijl het stationsgebouw vooruitspringt tegenover dit volume om een goede zichtbaarheid te verzekeren. De wachtzaal kijkt zowel uit op het stationsplein als op het perron. Het loket is erin geïntegreerd en ze loopt naadloos over in een gezellig ingericht stationsbuffet. Verder voorziet het gebouw in publiek sanitair, een berging en afzonderlijk sanitair voor het personeel en is er reserveruimte voor het later inrichten van een fietspunt, waar trein- en andere reizigers tweewielers zullen kunnen huren

Abet Laminati, functioneel en communicatief

De realisatie van het station in Koksijde is een schoolvoorbeeld van het harmonieus en evenwichtig combineren van verschillende types Print HPL platen uit het leveringsprogramma van Abet Laminati en dat geheel in de geest van Paul Delvaux.

Surrealist Paul Delvaux (1897 – 1994): “Ik ging helemaal op in mijn schilderijen terwijl ik ze creëerde. Ieder onderwerp werd vooraf diepgaand uitgewerkt, alvorens te komen tot de harmonie en het evenwicht die ik er heb proberen in te leggen. Uiteraard vergt dit een grote inspanning, ten eerste omwille van de noodzakelijke architectuur in een schilderij en vervolgens door de keuze van de kleuren…” (zie www.delvauxmuseum.com ).

Zo ging ook architect Wouter Geldhof tewerk bij de afwerking en aankleding van zijn ontwerp met decoratief Abet Laminati plaatmateriaal. De keuze voor houtskeletbouw maakte een verdere afwerking met hout vanzelfsprekend, wat de veelzijdige mogelijkheden van HPL platen op het voorplan bracht.

Voor de buitengevels bood Abet Laminati met MEG (Material Exterior Grade) HPL gevelbeplating de gewenste producteigenschappen. De MEG HPL-gevelbekleding is perfect bestand tegen sterke temperatuurschommelingen, UV stralen en gure weersomstandigheden, belangrijke troeven aan de Belgische kust. MEG platen worden toegepast op basis van het geventileerde gevelprincipe en zijn geschikt voor de bekleding van zowel verticale gevelvlakken, dakranden als horizontale oversteken, luifels etc. Bovendien is het risico op beschadiging door vandalisme beperkt. Voor de gevelbekleding, onderkant van de perronluifel, overkapping van de fietsenstalling en het inpakken van de kolommen is MEG HPL in antracietkleur (n° 879) toegepast, één van de vele beschikbare standaard uni kleuren.

MEG HPL gevelplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes (4 tot 12 mm) en meten 305 x 130 cm of 420 x 130 cm. De architecten gaven er de voorkeur aan om de MEG HPL platen niet in hun standaardafmetingen als paneel te verwerken, maar ze te verzagen tot kleinere panelen om zo de strakke gevelvlakken te verlichten. Hij bepaalde echter vooraf geen strikt patroon, maar liet dat over aan de plaatser die aldus de grote panelen met minimaal verlies kon verzagen. De MEG HPL platen zijn verlijmd op de onderliggende houten structuur. De horizontale naden zijn gedicht met Ω-profielen zodat geen regenwater tussen de panelen kan insijpelen.

Als bijzondere blikvanger en om de band tussen Koksijde en de kunstenaar Paul Delvaux te benadrukken, is de variant MEG Digital Print HPL toegepast. De mogelijkheden voor de integratie van een gepersonaliseerde bedrukking door middel van de Digital Print technologie, leenden zich perfect om er enkele van de stationstaferelen waarvoor Paul Delvaux zo bekend staat, op af te beelden. De MEG Digital Print HPL platen met geïntegreerde reproductie van het Paul Delvaux kunstwerk “Le Tunnel”, situeren zich tussen de gescheiden in- en uitgangsassen. Een tweede kunstwerk van Paul Delvaux, “La Gare Forestière” dat eveneens een station afbeeldt, is geïntegreerd in Stratificato Digital Print HPL platen en prijkt in de wachtzaal hoog tegenover een lang en minimalistisch uitgetekende zitbank.

Voor de afwerking van de zitbank en gecombineerde rug/achterwand selecteerde architect Wouter Geldhof een Print HPL Legni Douglas houtprint met de fijn geribde oppervlaktestructuur “Microline”. Dankzij de nieuwste digitale druktechnieken garanderen de Print HPL Legni houtprints een constante kleur en tekening van de decoratieve toplaag. De collectie Print HPL Legni biedt de meest uitgebreide keuze aan houtprints van Acero (esdoorn) tot Zebrano. Dezelfde Print HPL Legni houtprint keert ook terug op de sokkel van het loket.

Alle wanden in het interieur zijn bekleed met Stratificato HPL, een zelfdragende HPL volkunststofplaat. De keuze werd mede bepaald door de hoge slag- en slijtvastheid, onderhoudsvriendelijkheid en hygiënische eigenschappen.
http://www.abet.be/
 

 

donderdag 6 september 2012

PETER ZUMTHOR

Documentaire Peter Zumthor door Wim Wenders

 Regisseur Wim Wenders draagt zijn nieuwe 3D documentaire op aan architect Peter Zumthor.
Wenders is al begonnen met het filmen en het maken van de documentaire zal enkele jaren in beslag nemen. Peter Zumthor wordt door Wenders van begin tot eind gevolgd bij een van zijn projecten. In de documentaire wordt vastgelegd hoe een gebouw wordt gemaakt.
Gevormd door steden en gebouwen
Wim Wenders: "De meeste architecten hebben al een 3D beeld van wat ze gaan maken. Ze kunnen een gebouw virtueel binnenlopen, nog voor het gebouw klaar is. Ik wil een film maken die gaat over het gevoel die een plaats je kan geven, over hoe ruimte mensen beïnvloedt en hoe wij gevormd worden door steden en gebouwen. Voelen wat een kamer met je doet, dat is iets dat je bijna beter zou kunnen omschrijven in woorden dan in een 2D film. Het gaat echt om een gevoel en dat is iets dat veel architecten delen met filmmakers, het is iets dat beide beroepen gemeen hebben. Ik ben blij om deze manier van 3D filmen nu ter beschikking te hebben. Daarmee kan je werkelijk een gevoel van plaats weergeven.


Op de Architectuur Biënnale van Venetië zal een korte trailer van de film te zien zijn.

woensdag 30 mei 2012

Jaarlijkse tentoonstelling




Het is weer zover: onze jaarlijkse tentoonstelling komt er aan!




En vooral ook welkom in ons atelier Binnenhuis....

woensdag 23 mei 2012

Sol LeWitt in M Museum, Leuven

Sol LeWitt21 06 12 ‹ › 14 10 12 Colors
Sol LeWitt, Wall drawing #299 (detail), 1976. Collection Levi Strauss & Co, San Fransisco
De Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007) is één van de meest invloedrijke kunstenaars uit de Minimal Art en de Conceptuele kunst. LeWitt is vooral bekend voor zijn geometrische, modulaire sculpturen en zijn architecturale wall drawings, maar maakte ook tekeningen, foto’s en grafisch werk. M toont een selectief overzicht van zijn wall drawings en doet dit aan de hand van een 25-tal muurtekeningen die zijn volledige oeuvre overspannen.

Doorheen de tentoonstelling worden de verschillende materialen waarmee hij werkte - van potlood tot vetkrijt, inkt en acrylverf - en de wisselende verhoudingen tot de ruimte onderzocht. LeWitt’s kleurrijke muurtekeningen vertrekken steeds van een uitgeschreven basisidee of concept en worden rechtstreeks op de muur aangebracht; ze passen zich aan elke muur en tentoonstellingsruimte aan. De uitvoering van de muurtekeningen gebeurt door een groot team kunstenaars. M zal hiervoor samenwerken met studenten uit zes Belgische kunstscholen.
Het is voor het eerst dat de wall drawings van Sol LeWitt in België op grote schaal te zien zijn. Terwijl M een overzicht brengt van zijn muurtekeningen in kleur, presenteert het Centre Pompidou in Metz parallel een tentoonstelling die inzoomt op zijn Wall Drawings in zwart-wit.

‘Sol LeWitt. Colors’, zaalzicht opbouw M Leuven, mei 2012 © M – Museum Leuven en C. Van Nijverseel
M in voorbereiding voor Sol LeWitt. Colors
Tussen 30 april en 20 juni werkt een groot team van meer dan 50 kunstenaars, assistenten en studenten aan de realisatie van deze omvangrijke tentoonstelling. LeWitts monumentale muurtekeningen worden rechtstreeks uitgevoerd op de muren van de tentoonstellingsruimtes. Dit gebeurt door een team van speciaal opgeleide tekenaars van de LeWitt Studio, bijgestaan door professionele kunstenaars en studenten van zes Belgische kunsthogescholen: Hogeschool Sint-Lukas Brussel, La Cambre, École Nationale Supérieure des Arts Visuels Bruxelles, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten | KASK Gent, Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Sint Lucas Antwerpen.

maandag 9 april 2012

CULTUURREISJE naar Mudam en Centre Pompidou in Metz


Gebroeders Debouroullec


Zwart-wit muurtekeningen van Sol Lewitt


dinsdag 20 maart 2012

Architectuur in M Museum Leuven


Neues Museum Berlijn - arch. Chipperfield
European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award
21 03 12 ‹ › 28 04 12
Stad en Architectuur brengt met de European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award een verzameling toparchitectuur naar M. De 'Prize' s de meest prestigieuze prijs voor hedendaagse architectuur. Voor deze prijs selecteerde een internationale jury 45 gebouwen die in de voorgaande twee jaar in Europa werden gerealiseerd. M is de enige plek in de Benelux waar dit panorama van visionaire en innovatieve architectuur aan de hand van maquettes, tekeningen en foto's wordt samengebracht in de vorm van een tentoonstelling.
Maar liefst zeven ontwerpen van verschillende Belgische bureaus zijn in dit overzicht van opgenomen.


M Museum Leuven 21.03.12 tem 28.04.12
http://www.mleuven.be/

dinsdag 13 maart 2012

Wallpaper

België opgenomen in top 10 designlanden
De Belgische cover van Wallpaper*© Wallpaper*
Het Britse, trendzettende magazine Wallpaper* heeft België in zijn jaarlijkse top 10 van meest belangrijke designlanden opgenomen. De ontwerpen van de Brusselse designer Sylvain Willenz sieren zelfs de lokale cover, die door de beroemde illustrator Noma Bar is vormgegeven en via de website van Wallpaper* als poster afgedrukt kan worden.

Naar aanleiding van de Meubelbeurs in Milaan brengt Wallpaper* elk jaar in april zijn top 10 van meest belangrijke designlanden uit. Voor het eerst in zijn geschiedenis prijkt ook ons land in dat lijstje. "België stond al langer op ons lijstje, het is dus geen verrassing dat jullie land nu ook de shortlist haalt", stelt hoofdredacteur Tony Chambers.

Naast Sylvain Willenz komen nog twee Designers van het Jaar uitgeroepen ontwerpers aan bod, namelijk Alain Berteau en Bram Boo. Maar ook onder andere Michaël Verheyden, Maarten Van Severen, Dustdeluxe en Vincent Van Duysen worden uitgebreid onder de loep genomen. In totaal besteedt het blad vier pagina's aan het Belgische talent.

Sylvain Willenz omnipresent

Extra aandacht is er voor Objekten, het door Alain Berteau in het leven geroepen accessoire- en meubelmerk dat op de jongste meubelbeurs van Parijs uitgebreid over de tongen ging. Daarnaast vestigt Wallpaper* met zijn keuze om Sylvain Willenz op de cover te zetten nog maar eens de aandacht op een van onze grootste Belgische talenten van het moment.

De top 10 van designlanden volgens Wallpaper* (in willekeurige volgorde):

- Frankrijk
- België
- Duitsland
- Italië
- Japan
- Noorwegen
- Zweden
- Denemarken
- Spanje
- Verenigde Staten

 

woensdag 7 maart 2012

Glas in de keuken




Gehard glas in de keuken :
Het jonge bedrijf Glazz Interiors heeft zich gespecialiseerd in de productie van gehard glas voor de keuken.

Daar kan het aangewend worden als hittebestendig werkblad, achterwand of spatwand. Het is ook mogelijk het werkblad te laten overvloeien in de achterwand, waardoor de glans van het glas de keuken optisch groter doet lijken. Het glas is makkelijk te reinigen en bovendien zijn er geen voegen die vuil kunnen worden. Doordat het glas tot 700°C verhit is geweest, is het vijf keer zo sterk als gewoon glas. Het glas verdraagt daardoor hitte tot 200 graden.
http://www.glazz.be

dinsdag 6 maart 2012

Chinese architect wint de Pritzker Price

De in het Westen vrij onbekende Chinese architect Wang Shu ontvangt dit jaar de Pritzker Prize. Dat maakte de Hyatt Foundation, die de belangrijkste onderscheiding in de architectuur toekent, maandag bekend. De 48-jarige Wang wordt gelauwerd om zijn ambachtelijke methoden en duurzaam materiaalgebruik.
Wang redde bijvoorbeeld meer dan twee miljoen tegels uit gesloopte traditionele Chinese huizen, door ze te hergebruiken bij de nieuwe gebouwen voor de campus van de kunstacademie in zijn thuisstad Hangzhou (2004).
Met zijn bureau Amateur Architecture Studio realiseerde Wang onder meer een bibliotheek voor de universiteit van Suzhou (2000) en het Historisch Museum in Ningbo (2008). Het 26 verdiepingen tellende hoogbouwproject Vertical Courtyard Apartments was in 2008 genomineerd voor de International High-Rise Award.
"Het feit dat een Chinese architect is geselecteerd door de jury, is een belangrijke stap in de erkenning van de rol die China gaat spelen in de ontwikkeling van architectonische ideeën", zegt Thomas J. Pritzker, voorzitter van de Hyatt Foundation.

Wang zelf zegt zeer verbaasd te zijn over de toekenning van de prestigieuze onderscheiding. "Ik realiseerde me plotseling dat ik het afgelopen decennium vele dingen heb gedaan. Dit bewijst dat hard werken en volharding tot positieve resultaten leiden."

maandag 27 februari 2012

BATIBOUW


BATIBOUW Op donderdag 1 en vrijdag 2 maart opent BATIBOUW, de grootste bouwvakbeurs van België, haar deuren uitsluitend voor vaklui.
U ontdekt er de meest recente nieuwigheden en trends en u kan deelnemen aan rondetafelgesprekken, seminaries en andere randmanifestaties. Om lange wachttijden aan de ingang te voorkomen, kan u zich best preregistreren via de website. Met de uitgereikte badge krijgt u op 1 en 2 maart ongelimiteerd toegang tot BATIBOUW of op één publieksdag naar keuze.

Door de beurs te bezoeken kunnen professionals uit de bouwsector kennis maken met de nieuwste hard- en software die helpen bij de verdere informatisering en optimalisering van hun bedrijf. Op 1 en 2 maart 2012 kan de professionele bezoeker met zijn BATIBOUW- ticket gratis in de Astridhal terecht.

vrijdag 10 februari 2012

Tentoonstelling Andrea Branzi


Tentoonstelling Andrea Branzi.
Objecten en territoria v.a 17/02 - 26/05/2012 in de Singel, Antwerpen
Wat de Italiaanse architect Andrea Branzi (°1938, Firenze) in renaissancekunstenaar Filippo Brunelleschi bewondert, is datgene wat ook hem karakteriseert. Branzi's werk als designer, architect en theoreticus is doordrongen van een constructief, materieel en esthetisch onderzoekssysteem dat een bepaald moment van de cultuur en de beschaving vastlegt. Zoals Brunelleschi met zijn ingenieuze creaties de renaissancearchitectuur uitvond, zo ook is Branzi in al zijn werk de voorloper van een nieuwe tijdsgeest.

Eind jaren zestig, toen menig architect nog ontwierp en bouwde in het modernistisch idioom, stelde Branzi samen met de revolutionaire groep Archizoom de 'no-stop-city' voor, een theoretisch project over de metropolitane stad. Zij voorzagen dat de oneindige verscheidenheid en de oncontroleerbare complexiteit van onze hedendaagse wereld een nieuwe architectuur zouden vereisen. Stedenbouw en architectuur zouden week en diffuus worden, met onvaste vormen die een vloeiende en continue ruimte zouden bepalen.

Bij ons is Branzi vooral bekend via zijn meubel- en kunstobjecten. In deze tentoonstelling komt echter niet alleen de uitvinder en maker Branzi aan bod. Ook het belang van zijn utopisch denken en zijn visionaire kracht krijgen aandacht. Want alles wat Branzi produceert, verhoudt zich ook vandaag nog op intrigerende wijze tot de maatschappij, de cultuur van het maken, de (kunst)geschiedenis, de mens én de - meest geavanceerde - technologie.

Openingslezing

Op 16 februari opent Andrea Branzi de tentoonstelling met een openingslezing. 20h. in de Singel, Desguinlei 25 2018 Antwerpen

Gratis rondleidingen:
Gratis rondleidingen in de tentoonstelling op volgende zondagen: 11/3 en 22/4. Telkens om 14u00. De rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur en zijn te reserveren via het bespreekbureau van deSingel op             +32 3 248 28 28      of  
tickets@desingel.be




 

dinsdag 7 februari 2012

Het smalste huis



KERET HOUSE, het smalste huis dat we kennen staat in het Poolse Wola.

Op een oppervlakte, niet groter dan 14.5m² bouwde de Poolse architectengroep Centrala dit merkwaardige bouwsel.

zaterdag 4 februari 2012

OPEN DEUR DAG IKO


Op zaterdag, 11 februari 2012 zet het Iko zijn deuren weer open.
Deze dag zal volledig in het teken staan van "KLEUR" .


Meer info via : www.iko-dekunstacademie.be

woensdag 18 januari 2012

Henri van de Velde Award 2011


Zopas ontving het Wilrijkse bedrijf Buzzispace de Henri van de Velde Award.
Jaarlijks reikt Design Vlaanderen deze prestigieuse prijs uit aan een jong talent, een carrière of een bedrijf.
Buzzispace ontvangt nu deze prijs voor de creatie van een nieuw textiel met hoge akoestische en isolerende waarden. Hiermee creeëren zij scheidingswanden, werkplekjes, islerende panelen enz.
www.buzzispace.com


Van Alto tot Zumthor : meubelen van architecten

Sommige architecten beschouwen meubels als kleine gebouwen met voor- en achtergevels. Anderen maken zich los van de bouwkunst en ontwerpen meubels met swingende organische vormen, zoals Jacobsen. Het Keulse MAK stelt de beroemdste meubels van moderne architecten tentoon.



De designexpo’s in London, Parijs en Amsterdam volgen we op de voet, maar we vergeten soms het Museum für Angewandte Kunst in Keulen. Dat bijzondere instituut heeft een rijke collectie van toegepaste kunst uit alle eeuwen en werelddelen. En daar hoort ook heel wat toegepaste kunst bij uit de twintigste eeuw, die we nu design noemen. De verzameling omvat zowel meubels als serviesgoed en eetgerei. Kortom, een ware schatkamer voor wie gek is op design.

In januari pakt het MAK uit met de tentoonstelling 'Van Aalto tot Zumthor: meubels ontworpen door architecten'. Sinds het begin van de vorige eeuw ontwerpen veel moderne architecten meubels voor hun eigen woningen, omdat er tot 1960 relatief weinig designmeubilair op grote schaal werd geproduceerd. Zo zijn er op de expo unieke stukken te zien van bekende namen als Otto Wagner, Frank Lloyd Wright en Walter Gropius.

Natuurlijk waren er vroeger al designmeubelbedrijven, zoals Thonet, maar die meubels waren niet overal even gemakkelijk verkrijgbaar. Tussen ’60 en ’90 was het aanbod van de designindustrie zo groot dat architecten zelf minder meubels gingen maken.

Intussen is dat wel weer zo, niet enkel voor een specifiek project, maar ook direct voor designproducenten, zoals de architecten Daniel Libeskind, Zaha Hadid, Shigeru Ban, Ron Arad, Gae Aulenti, Hadi Teherani en Peter Zumthor.

Op deze expo krijg je uiteraard ook werk te zien van klassieke tenoren zoals Gerrit Rietveld, van wie de Rood-blauwe stoel nog steeds populair is, of van Arne Jacobsen, de man van de Mierstoel en de Eizetel. Ook een expo over de meubels van Belgische architecten zou trouwens best een boeiend onderwerp kunnen zijn.
Tot 22 april 2012
Meer info : www.makk.de