MAS in Antwerpen (B) door Neutelings Riedijk Architecten (Nl)
Tussen de oude dokken in het hart van het Eilandje in Antwerpen staat het Museum Aan de Stroom (MAS). Deze zestig meter hoge toren is van verre al te zien. Het gebouw is te vergelijken met een stapel van koffers vol met verleden en historische objecten. Elke koffer is een kwartslag gedraaid, zodat een spiraalroute is ontstaan. Deze route wordt benadrukt door een gevel van gegolfd glas.
Spiraalroute
Een route van roltrappen voert de bezoeker omhoog vanaf het plein tot de top van de toren. Op elke verdieping kan de bezoeker een museumzaal binnen gaan en zich verdiepen in de historie van de dode stad, terwijl op weg naar boven adembenemende panorama's over de levende stad zich ontvouwen. Bovenin bevinden zich een restaurant, een feestzaal en een panoramaterras.
Handgekliefde rode Indische zandsteen
Neutelings Riedijk Architecten heeft ervoor gekozen de gevels, de vloeren, de wanden en de plafonds volledig te bekleden met grote platen van handgekliefde rode Indische zandsteen Hierdoor krijgt de toren het uiterlijk van een monumentale stenen sculptuur. De vier kleurschakeringen van de natuursteenplaten zijn op basis van een computer gestuurd patroon over de gevel verdeeld.
Het plein
Het museumplein aan de voet van de toren vormt een integraal deel van het ontwerp. Het plein is uitgevoerd in dezelfde rode natuursteen als de toren en omzoomd met paviljoens en terrassen, als een stedelijke ruimte voor evenementen en openluchttentoonstellingen. Het centrale deel van het plein is half verzonken en vormt een kader voor een grote mozaïek van Luc Tuymans.
Vanaf half mei zal het Mas open zijn voor het grote publiek.
STUDIO JOB
Job Smeets en Nynke Tynagel studeerden aan de Academie van Eindhoven en vormen al zo'n 10 jaar het ontwerpersduo van Studio Job.
Wat zij ontwerpen balanceert op de grens van kunst en design, van sprookje en nachtmerrie. Het is een design vol zottigheid en fantasie.
Op dit ogenblik behoren ze tot de top 5 van de internationale ontwerpers en zijn ze vooral bekend in Parijs , London en New York.
Heel recent vroeg het Groninger Museum hen bij de renovatie om een ontvangstruimte in het vernieuwde museum in te richten en in het najaar wijden zij een overzichtstentoonstelling aan hun werk.
De SINGEL
Het oorspronkelijke kunstencentrum werd gebouwd door de modernistische arch. Leon Stijnen.
De uitbreiding werd volledig in handen gegeven van arch. Stefaan Beel en is recent open voor het publiek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten