Het Atelier BINNENHUISARCHITECTUUR van het IKO blogt...!!

Graag willen we jullie op de hoogte houden van wat er in ons atelier zoal beweegt.
Hopelijk wordt dit voor ieder van ons een bron van inspiratie en tegelijk een onuitputtelijk medium om informatie uit te wisselen.




donderdag 26 mei 2011

PAPER CONCERT HALL van SHIGURE BAN

von Redaktion Detail Daily am 26.05.2011

Alle Fotos: Shigeru Ban Architekten

Nicht nur von Pappe und vor allem eine schöne Geste der Solidarität: Japan, selbst noch weit entfernt von den Folgen des verheerenden Erdbebens, schenkt der italienischen Stadt L'Aquila, die vor einigen Jahren ein ähnliches Schicksal getroffen hat, eine Konzerthalle - die Paper Concert Hall.

Die Konzerthalle wurde gerade eröffnet - und steht symbolisch für die Solidarität und Unterstützung eines Landes für das andere. Gestaltet hat das temporäre Bauwerk der japanische Architekt Shigeru Ban, der, wie hier berichtet, auch schon mit einem anderen Projekt, das ebenfalls Papier bzw. Pappe als Hauptmaterial hatte, den Erdbebenopfern in seinem Land ein bisschen helfen wollte.

Die Konzerthalle in L'Aquila bietet Raum für 230 Besucher - und kann jederzeit überall auf- und abgebaut werden. Das Gebäude mit 700 Quadratmetern Fläche besteht aus Stahl, Pappbeton und lehmgefüllten Säcken und verkörpern damit die Materialien und strukturellen Charakteristika, für die Ban bekannt ist. Eine Bereicherung im Alltag der Menschen in L'Aquila und ein wirklich schöner Beweis für die Freundschaft zwischen unterschiedlichen Welten.

woensdag 25 mei 2011

Tentoonstelling Leemarchitectuur


De Brusselse Fondation pour l'Architecture pakt uit met een originele tentoonstelling over het oeuvre van architect Anna Heringer (34), die internationaal naam en faam verwierf met gebouwen van hout en leem.

Het idee dat de hedendaagse architectuur niet zonder veel glas, staal en beton kan, is een mythe. Architecte Anna Heringer bewijst dat je net zo goed met ecologische materialen en traditionele technieken aan hedendaagse vormgeving kunt doen.

In Bangladesh realiseerde ze enkele toonaangevende projecten met een sterke uitstraling. In het arme Rudrapur bouwde ze een handgemaakte school. Het gaat om een prachtig gebouw van bamboe, leem en stro, helemaal vervaardigd volgens de plaatselijke traditie en door de dorpelingen zelf. Het gebouw is uiteraard volledig ecologisch.

Prestigieuze prijs

Daarnaast bouwde ze ook een school voor electriciens, zonder externe energietoevoer, maar met zonnepanelen. Heringer is niet aan haar proefstuk toe: onder meer ook in Zuid-Afrika realiseerde ze interessante ecologische projecten die qua vormgeving sterk zijn.

Hiervoor kreeg ze tal van onderscheidingen zoals de prestigieuze Prijs Aga Khan in 2007. Met deze expositie wil de Fondation pour l'Architecture bewijzen dat de hedendaagse bouwkunst ook anders kan, milieuvriendelijker en meer op mensenmaat geschoeid.

Piet Swimberghe

Deze interessante expo loopt in De Loge, Kluisstraat 55 te 1050 Brussel, nog tot 28 augustus.

vrijdag 20 mei 2011

Souto de Moura, winnaar Pritzker Prize 2011

Eduardo Souto de Moura is onderscheiden met de Pritzker Prize 2011.
De Pritzker Prize is de meest prestigieuze onderscheiding in de architectuur.


"De afgelopen drie decennia heeft Souto de Moura een oeuvre opgebouwd dat bij onze tijd past, maar waarin ook de echo van architectonische tradities weerklinkt", zegt Thomas J. Pritzker, voorzitter van de Hyatt Foundation.
"Zijn gebouwen hebben de unieke eigenschap om ogenschijnlijk conflicterende kenmerken uit te dragen, zoals kracht en bescheidenheid, bravoure en subtiliteit, gezag en intimiteit."
Souto de Moura is de tweede Portugese architect die de Pritzker Prize ontvangt. De eerste was Alvaro Siza (1992), bij wie hij als student vijf jaar heeft gewerkt. In 1980 startte hij zijn eigen bureau, waarmee hij tot nu toe iets meer dan zestig projecten voltooide.
De architect is vooral werkzaam in zijn moederland, maar ook in Zwitserland, Spanje en Duitsland staan gebouwen van zijn hand. Tot de bekendste werken behoren de Burgo-toren in Porto (2007) en het voetbalstadion van Braga (2003).

zaterdag 7 mei 2011

PIERRE CHARPIN in Le Grand Hornu

Het oeuvre van Pierre Charpin wordt gekenmerkt door een poëtisch en conceptueel minimalisme. Hij gebruikt een eenvoudige en gekleurde formele taal en heeft een voorkeur voor een zachte en discrete aanpak.
De tentoonstelling brengt een aantal werken die hij maakte tussen 1990 en 2010, vandaar de titel. Ontdek de verschillende aspecten van het werk van Pierre Charpin als ontwerper - beeldend kunstenaar.
U ziet er productdesign (voor Alessi, Eau de Paris, Ligne Roset, Montina, Tectona, Venini...), galerijdesign (Design Gallery Milano, KREO), tekeningen, korte animatiefilms, beschilderde muren, enz. in een origineel decorontwerp van Pierre Charpin zelf.

De tentoonstelling loopt in Le Grand Hornu en dit nog tot 11 september 2011

Site du Grand-Hornu
Rue Sainte-Louise 82
7301 HORNU

http://www.grand-hornu-images.be/

donderdag 5 mei 2011

Daguitstap naar Antwerpen

MAS in Antwerpen (B) door Neutelings Riedijk Architecten (Nl)

Tussen de oude dokken in het hart van het Eilandje in Antwerpen staat het Museum Aan de Stroom (MAS). Deze zestig meter hoge toren is van verre al te zien. Het gebouw is te vergelijken met een stapel van koffers vol met verleden en historische objecten. Elke koffer is een kwartslag gedraaid, zodat een spiraalroute is ontstaan. Deze route wordt benadrukt door een gevel van gegolfd glas.

Spiraalroute
Een route van roltrappen voert de bezoeker omhoog vanaf het plein tot de top van de toren. Op elke verdieping kan de bezoeker een museumzaal binnen gaan en zich verdiepen in de historie van de dode stad, terwijl op weg naar boven adembenemende panorama's over de levende stad zich ontvouwen. Bovenin bevinden zich een restaurant, een feestzaal en een panoramaterras.

Handgekliefde rode Indische zandsteen
Neutelings Riedijk Architecten heeft ervoor gekozen de gevels, de vloeren, de wanden en de plafonds volledig te bekleden met grote platen van handgekliefde rode Indische zandsteen Hierdoor krijgt de toren het uiterlijk van een monumentale stenen sculptuur. De vier kleurschakeringen van de natuursteenplaten zijn op basis van een computer gestuurd patroon over de gevel verdeeld.

Het plein
Het museumplein aan de voet van de toren vormt een integraal deel van het ontwerp. Het plein is uitgevoerd in dezelfde rode natuursteen als de toren en omzoomd met paviljoens en terrassen, als een stedelijke ruimte voor evenementen en openluchttentoonstellingen. Het centrale deel van het plein is half verzonken en vormt een kader voor een grote mozaïek van
Luc Tuymans

Vanaf half mei zal het Mas open zijn voor het grote publiek.


STUDIO JOB
Job Smeets en Nynke Tynagel studeerden aan de Academie van Eindhoven en vormen al zo'n 10 jaar het ontwerpersduo van Studio Job.
Wat zij ontwerpen balanceert op de grens van kunst en design, van sprookje en nachtmerrie. Het is een design vol zottigheid en fantasie.
Op dit ogenblik behoren ze tot de top 5 van de internationale ontwerpers en zijn ze vooral bekend in Parijs , London en New York.
Heel recent vroeg het Groninger Museum hen bij de renovatie om een ontvangstruimte in het vernieuwde museum in te richten en in het najaar wijden zij een overzichtstentoonstelling aan hun werk.


De SINGEL
Het oorspronkelijke kunstencentrum werd gebouwd door de modernistische arch. Leon Stijnen.
De uitbreiding werd volledig in handen gegeven van arch. Stefaan Beel en is recent open voor het publiek