Het Atelier BINNENHUISARCHITECTUUR van het IKO blogt...!!

Graag willen we jullie op de hoogte houden van wat er in ons atelier zoal beweegt.
Hopelijk wordt dit voor ieder van ons een bron van inspiratie en tegelijk een onuitputtelijk medium om informatie uit te wisselen.




woensdag 12 oktober 2011

Studio Job

Studio Job & het Groninger Museum
16 oktober 2011 t/m 04 maart 2012

De tentoonstelling toont de wereldberoemde ontwerpen van Studio Job, gevormd door Job Smeets (1970) en Nynke Tynagel (1977). Het Groninger Museum heeft de afgelopen 10 jaar een omvangrijke collectie werk van Studio Job opgebouwd. Belangrijke series als Homework (2006 – 2007) en Robber Baron (2007) illustreren Studio Jobs virtuoze spel met bijzondere materialen en extreme technieken. Maar de archetypische en monumentale objecten tonen bovenal een expressief spel op het snijvlak van kunst en design.
Job Smeets en Nynke Tynagel studeerden beiden af aan de Design Academy in Eindhoven. In 1998 richtte Smeets Studio Job op en twee jaar later, na haar afstuderen, voegde Tynagel zich erbij. Het duo werd bekend met karikaturale en schaalloze ontwerpen als Curved Cabinet (1999) en Craft (2001), waarmee zij commentaar leverden op de gangbare opvattingen binnen de designwereld.
Studio Job werkte de afgelopen jaren samen met verschillende partners waaronder Koninklijke Tichelaar Makkum, Moooi, Swarovski, Bisazza en Venini. Daarnaast exposeerden Smeets en Tynagel wereldwijd in toonaangevende galeries en hun werk bevindt zich zowel in particuliere collecties als openbare verzamelingen. Het Groninger Museum volgt Studio Job vanaf 2001 op de voet en bezit op dit moment de grootste collectie. In december 2010 opende het museum, als onderdeel van de revitalisatie, een nieuwe ontvangstruimte van hun hand, de Job Lounge.

De solotentoonstelling is het resultaat van een unieke relatie tussen de ontwerpers en het museum, waarbij het museum soms de rol van sparringpartner aannam, maar zich ook als coproducent manifesteerde. De tentoonstelling laat deze bijzondere wisselwerking en de belangrijkste artistieke ontwikkelingen van Studio Job zien. Met sleutelwerken, richtingbepalende series en de producten van belangrijke samenwerkingen met externe partners wordt de veelzijdigheid en de conceptuele gelaagdheid van het werk van Studio Job getoond. Dankzij de presentatie van een groot en belangrijk deel van het oeuvre worden de onderlinge verbanden en hun artistieke betekenis naar voren gebracht. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.


 

Ronan & Erwan Bouroullec in Centre Pompdou Metz




Algen die over de muren kruipen, wolken van textiel en takken die de zitkuip van een stoel vormen. Ronan en Erwan Bouroullec ontwerpen weldoordachte maar eenvoudige objecten. Ze behoren stilaan tot de grootste designers van het ogenblik. Een overzicht van hun werk is te bewonderen in het Centre Pompidou van Metz.
Tijdens het London Design Festival vorige maand verbaasden Ronan en Erwan Bouroullec vriend en vijand met een adembenemende installatie in het Victoria & Albert Museum. De Franse broers kregen de zaal met schilderijen van de renaissanceschilder Rafaël ter beschikking. Te midden van de monumentale werken en met bladgoud bedekte lijsten legden ze een veld aan van stroken textiel. De grote, zachte kussens in sobere tinten nodigden de bezoekers uit om liggend en op kousenvoeten naar de kunstwerken te kijken.

De installatie typeert de broers. Hoe overdadig de omgeving soms ook is, hun werk overleeft door de eenvoud van het ontwerp. Met een minimum aan materialen, vormen en kleuren trachten ze toch een zo groot mogelijk effect te sorteren.

Ronan en Erwan Bouroullec, afkomstig uit Bretagne, werken al jaar en dag samen in dezelfde studio. Ze zitten achter enkele bekende ontwerpen, zoals de Algen van het meubelmerk Vitra: takken in kunststof die als een puzzel in elkaar geklikt kunnen worden. Hoe meer takken je in elkaar klikt, hoe indrukwekkender het geheel. Samen vormen de organische structuren een algenzee die door de ruimte zweeft en als kamerscherm kan worden gebruikt.

Ook bekend zijn hun tegels in textielvoor het Deense textielbedrijf Kvadrat. Ook hier kunnen de tegels in elkaar worden geplooid zodat ze samen een groot, kleurrijk geheel vormen om een akoestische wand te maken.
Maar niet enkel slimme oplossingen typeren hun werk. Ook hun stoelen, zetels, badkamerelementen en lampen vertrekken steeds vanuit een helder idee, vertaald naar een op het eerste gezicht eenvoudig object. Verwacht dus geen tierlantijntjes van de Bouroullecs.
Na meer dan tien jaar ontwerpen staan in hun orderboekje heel wat ronkende namen. Hun ontwerpen worden uitgevoerd door internationaal befaamde meubelmerken en fabrikanten zoals Vitra, Magis, Alessi, Kartell, Established & Sons, Axor Hansgrohe, Ligne Roset en Cappellini.

Voor elke opdracht beginnen ze van een blanco blad. 'We hebben geen standaardprocedure om aan een object te werken. Elk project verdient een andere aanpak. Een ontwerper moet in staat zijn om te observeren en om de context te verstaan. Er wordt nagedacht, we treden in dialoog met de opdrachtgever, we maken modellen, 3D-tekeningen en prototypes. Die cirkel wordt herhaald tot we tevreden zijn van het ontwerp. Maar alles begint met ons schetsboek. Ondanks alle computermogelijkheden, gunnen we ons steeds tijd om in ons schetsboek te kruipen.'

Ronan & Erwan Bouroullec – Bivouac, tot 30 juli in het Centre Pompidou in Metz,
INFO : www.centrepompidou-metz.fr.




 



HAAL EEN ABSOLUUT STIJLICOON IN HUIS
TOPDESIGN: DE ALVAR AALTO-VAAS
zaterdag 15 oktober bij De Standaard voor maar 49 euro i.p.v. 99 euro
De beroemde Finse architect en designer Alvar Aalto staat bekend om zijn unieke stijl, geïnspireerd op mens en natuur. Zo beeldt zijn al even beroemde vaas uit 1936 de grillige vorm van een Fins meer uit. Vloeiend, organisch en elegant.
Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van dit stijlicoon vindt u op zaterdag 15 oktober een bon in De Standaard waarmee u de Alvar Aalto-vaas van iittala kunt aanschaffen voor maar 49 euro i.p.v. 99 euro.
INFO : www.standaard.be/alvaraalto

donderdag 29 september 2011

Tentoonstelling Paulo Mendes da Rocha

Paulo Mendes da Rocha
Paleis voor Schone Kunsten
Woensdag 12.10.2011- Zondag 15.01.2012

Bijna twintig jaar na Oscar Niemyer, de demiurg van Brasilia, wint Paulo Mendes da Rocha (°1928) in 2006 als tweede Braziliaanse architect de Pritzker Prize, de Nobelprijs architectuur. Hij staat in het brandpunt van de belangstelling bij europalia.brasil, dat dit najaar een solotentoonstelling aan hem wijdt. Het belangrijkste bouwwerk uit het begin van zijn carrière is het Gymnasium in de Club Athletico Paulistano (1958), bekroond met een grote prijs op de Biënnale van São Paulo (1961). Hij blijft bouwen in São Paulo en hij doceert er aan de universiteit volgens de principes van de zogenaamde Escola Paulista van João Batista Vilanova Artigas. In 1969 werd hij op non-actief gezet door het militaire bewind, maar toch staat hij in voor het Braziliaanse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Osaka (1970). In de jaren 1980 en 1990 bouwt hij in São Paulo onder meer de Capela de São Pedro Apóstolo (1987), het Museu Brasileiro de Escultura (1986) en het Praça do Patriarca (2002). Vaak wordt hij een brutalistisch architect genoemd om zijn gebruik van ruw materiaal, maar ook de sociale dimensie van de architectuur en haar verhouding tot de omgeving zijn belangrijk in zijn aanpak.
www.bozar.be

Verlichtings armaturen voor energiezuinige lampen


Modular pakt uit met geavanceerde verlichting
De Belgische firma MODULAR www.supermodular.com pakt uit met maar liefst vijf wereldpremières.

'Scotty' is uitgerust met de meest geavanceerde ledtechnologie in een uitgepuurd en magisch armatuur.
'United', 'Flat Moon' (foto) en 'Soufflé' tillen energiezuinige tl-verlichting qua design naar topniveau.
'Oliv' ( een lichtbaken) verlicht discreet uw buitenruimte met energiezuinige ladlampjes.

Architecten De Vylder Vinck Taillieu in de Singel Antwerpen

Werk Architecten De Vylder Vinck Taillieu tentoon in deSingel

De architecten De Vylder, Vinck en Taillieu vormen sinds kort een team.
Typisch is hun intuïtieve aanpak: wars van het heersende paradigma van het 'architecturaal concept' is ontwerpen voor hen als zoeken in een berg bladeren tot je iets vindt.
Hun renovaties van eengezinswoningen, hun ingrijpen in het stedelijk weefsel voor de dansstudio's van Les ballets C de la B en hun transformatie van het Schermenhuis van de Bourla bleven niet onopgemerkt in onze contreien.



Architecten De Vylder Vinck Taillieu, van 22 september 2011 tot en met 8 januari 2012, de Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen.

woensdag 28 september 2011

Zonnewering

Windvaste, verticale zonwering met Connect & Go-technologie van RENSON



RENSON® Sunprotection-Screens introduceert de Fixscreen
® 100 EVO. Deze verticale zonwering is een optimalisatie naar kwaliteit, design en montage. Door invoering van de gepatenteerde Connect & Go - technologie kan de doekrol vanaf heden zeer gemakkelijk gedemonteerd en gemonteerd worden. Vanaf heden geen ongemakken meer met de elektrische kabel bij het borgen van de kast of bij het vervangen van doek of motor. Net als zijn voorganger zit het doek dankzij de Fixscreen® - technologie in iedere positie windvast en behoren klapperende en stukgescheurde screendoeken tot het verleden. De nieuwe aluminium zijkappen zorgen voor een nog grotere stabiliteit en geven een esthetische meerwaarde aangezien ze samen met de profielen gelakt kunnen worden. Door in de zijgeleiders een kabelkanaal te voorzien kan snel en gemakkelijk de elektrische kabel weggewerkt worden.

• Gepatenteerde elektrische fiche (Connect & Go – technologie) - NIEUW!
- Gemakkelijk (de)monteren doekbuis
- Gemakkelijk vervangen motor/doek
- Gemakkelijk borgen van de kast
• Combineerbaar met insectscreen of glasvezel- of Soltis®-doeken
• Verduisterend doek mogelijk voor binnentoepassingen
• Polyester verduisterend doek mogelijk voor buitentoepassingen**
• Kabel kan in zijgeleider weggewerkt worden - NIEUW!
• Intelligent windvast geleidingssysteem
• Stang- of elektrische bediening
• Geen rimpelvorming
• Profielen verkrijgbaar in alle RAL kleuren

TOEPASSINGEN
• Voor alle raamtypes: aluminium, hout, PVC
• Voor nieuwbouw en renovatie / voor particuliere woningbouw en projecten
• Zowel binnen als buiten toepasbaar

TECHNISCHE KENMERKEN
• Maximale afmetingen (BxH): 4000x2700mm of 3000x3500mm 6000x2700mm (gekoppeld in twee delen)
** verduisteren van buitentoepassing:
min. breedte 1000 mm
max. breedte 2000 mm
max. hoogte 2700 mm
• Connect & Go - technologie - NIEUW!
• In gesloten toestand garantie tot windsnelheden van 80km/h (windtunneltest Von Karman Institute uit Ukkel). Testen op screen van 2000x2000m uitgevoerd tot 150km/h en geen probleem tot 120km/h
• RENSON® Sunprotection-Screens waarborgt gedurende 5 jaar alle gebreken die zich voordoen bij normaal gebruik en onderhoud.
* 7 jaar garantie op de Fixscreen®-technologie:
- Rits blijft in de geleider
- Optimale hechting van rits aan doek
• Montagesituatie 7 - NIEUW! De doekrol is buitenaf, naar onder uitneembaar



 


Meer info via www.belgie.renson.eu

DAG van de ARCHITECTUUR

DAG van de ARCHITECTUUR

Op zondag 9 oktober kan je tijdens de Dag van de Architectuur van 10u tot 18u individueel of met een gids opengestelde gebouwen bezoeken of een stadsrondleiding volgen langs verschillende architectuurprojecten en stadsontwikkelingen.
De rondleidingen en tours worden gegeven door de architect zelf of een deskundige architectuurgids. Vooraf kan je info verkrijgen en kan je ook zien welke gebouwen er kunnen bezocht worden .

www.dagvandearchitectuur.be

Reserveren is noodzakelijk en kan ook via de aangegeven site.


 


 

dinsdag 27 september 2011

DESIGN in ANTWERPEN

Op 6, 8 en 9 oktober 2011 ademt de Stad aan de Stroom opnieuw pure design dankzij A.track 2011.
A.track is het interieurdesignparcours langs dé 16 mooiste designzaken in Antwerpen. Elke zaak pakt uit met het beste wat ze voor uw huis in eigen huis heeft. En ter gelegenheid toont elke deelnemer er nog wereldpremières, nooit eerder vertoonde stukken, bijzondere concepten, presentaties, kunst…
Kortom, in één enkel weekend krijgt de bezoeker een uitmuntende staalkaart van het beste wat de designmarkt te bieden heeft. Voor één keer mag Antwerpen zich Design Aan de Stroom noemen!
Op donderdag 6 oktober opent A.track met een nocturne die enkel toegankelijk is op vertoon van een toegangsticket.
Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober is een uitnodiging niet nodig om het parcours af te leggen. Tijdens A.track (ook op donderdag) zorgt BMW voor een gratis shuttleservice die de designliefhebbers van de ene A.track zaak naar de andere brengt. BMW stelt hiervoor een vloot gloednieuwe wagens ter beschikking en ook dat is genieten van design!

INFO : www.atrack.be


 


 

donderdag 15 september 2011

DESIGNERS WEEKEND

DESIGNERS WEEKEND,23-24-25 september2011
is een parcours voor vaklui en de grote liefhebbers van design. Het voert langs een vijftien plekken gewijd aan(showrooms, winkels en expositieruimten) en heeft een weekend lang plaats in het hartje van Brussel.
Meer info via:
http://www.dwe.be
Mario Botta zal eregast zijn van het Designers Weekend
De wereldwijde erkende Mario Botta is geboren op 1 april 1943 in Mendrisio, Tessin. Na een opleiding in Lugano ging hij naar het artistieke lyceum van Milaan en zette hij zijn studies voort aan het Universitair Instituut voor Architectuur in Venetië, waar hij in 1969 zijn diploma behaalde onder leiding van Carlo Scarpa en Giuseppe Mazzariol. Tijdens deze periode had hij de kans om Le Corbusier en Louis I Kahn te ontmoeten en met hen te werken.

Designer van het jaar : Nathalie Dewez

Designer van het jaar: Nathalie Dewez



Nathalie Dewez volgt Bram Boo op als Belgische designer van het jaar. Nathalie staat bekend om haar creatieve verlichtingsobjecten waarmee ze verschillende internationale producenten wist te strikken.

Licht als magisch werkinstrument. Het is weinigen gegeven om er creatief mee om te springen. De Brusselse maakte er sinds het begin van haar carrière haar handelsmerk van. Haar lampen zijn ook prachtig als ze niet branden. Ze zijn meer dan functionele objecten. Het zijn sculpturen met een meerwaarde.
Bij ons bezoek aan Feld zullen we met haar werk kunnen kennismaken.

"Als lichtontwerpster is ze gefascineerd door het verschuiven van de zon, de inval van het daglicht en de reflectie op de muren", vertelt Dieter Van Den Storm, artistiek directeur van de Design Biënnale Interieur. "Haar verlichtingsarmaturen weerspiegelen dat gevoel. Ze heeft een fijne en heldere manier van werken. Met een paar uitgewerkte lijnen vertelt ze een heel verhaal."

De ontwerpen van Nathalie Dewez zijn licht. Er wordt spaarzaam met materialen omgegaan, maar ze geven een ruimte een meerwaarde. De collecties van Nathalie Dewez worden door prestigieuze labels op de markt gebracht.

De prijs 'Designer van het Jaar' is een initiatief van de Interieur Foundation en de Belgische magazines Weekend Knack en Le Vif Weekend. De titel wordt ook ondersteund door het Design Museum Gent en Grand-Hornu Images. Nathalie Dewez is de zesde Designer van het Jaar. Sinds 2006 kregen Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning, Sylvain Willenz en Bram Boo deze prijs.


 

zaterdag 10 september 2011

Mijn huis, mijn architect

Ook dit jaar, in het weekend van 17/18 september neemt de Orde van Architecten - Vlaamse Raad het initiatief voor het organiseren van Mijn Huis Mijn Architect.
Bezoekers krijgen de kans om binnen te kijken bij de bewoners in hun natuurlijke habitat en krijgen de mogelijkheid om met de architect een praatje te slaan.

Naast renovatie en nieuwbouw, wordt extra aandacht besteed aan energie- en budgetvriendelijke woningen.

De deelnemende projecten kunt u op www.mijnhuismijnarchitect.com raadplegen vanaf begin september.
U kunt die projecten gratis bezoeken nadat u zich geregistreerd heeft.

woensdag 13 juli 2011

Design en de Kunst van het Vereenvoudigen

Die Essenz der Dinge
Design en de Kunst van het Vereenvoudigen

Designmuseum Gent

9 juli - 16 oktober 2011



Gaan we, nu het crisis is, bezuinigen op materialen en kiezen voor producten met een langere levensduur? Of staat modern design sowieso voor efficiëntie?

De tentoonstelling "De kunst van het reduceren" keert terug naar de basis. Of liever: naar design dat de "kunst van het reduceren" illustreert. Vereenvoudiging is immers niet alleen een richtinggevend principe in de geschiedenis van de designwereld, tijdens haast alle stormachtige periodes op economisch vlak treedt het eens zo hard op de voorgrond.

De tentoonstelling zoekt de verklaring achter de rationele designlogica in aspecten zoals het productieproces, ruimtelijke beperkingen of esthetische trends. Designiconen van le Corbursier en Gerrit Rietveld tot Eero Saarinen worden omkaderd met gelijkaardige voorbeelden uit o.a. de mode, food design en de kunstwereld.

Themarondleiding voor individuele deelnemers op 11 september om 14u30.
Inschrijven is noodzakelijk.
Een tentoonstelling van Vitra Design Museum Weil am Rhein

vrijdag 17 juni 2011

Architecten 51N4E stellen tentoon in Bozar Brussel

Vlaams Bouwmeester en partner van het Brusselse architectenbureau 51N4E Peter Swinnen loodst ons doorheen hun eerste overzichtstentoonstelling.
Hij verklaart de titel 51N4E Double or Nothing en heeft het over hun aanpak, visie, en het maatschappelijk doel van architectuur.


De eerste overzichtstentoonstelling van het Brusselse architectenbureau 51N4E toont hun ruimtelijke aanpak en cultureel engagement in binnen- en buitenland. Tegelijkertijd herinterpreteert de expo het ruimtegebruik in het Paleis voor Schone Kunsten.

Afgelopen seizoen creërden ze een eigenzinnige scenografie voor de Frida Kahlo-tentoonstelling; dit seizoen staan ze zelf in de schijnwerpers in het Paleis voor Schone Kunsten met een eerste overzichtstentoonstelling. Het Brusselse architectenbureau 51N4E bestaat inmiddels 13 jaar en nodigde de Franse architectuurcriticus Dominique Boudet uit om hun werk kritisch te herschikken, van hun papieren projecten uit de beginjaren tot hun recentste realisaties in binnen- en buitenland. Na Robbrecht en Daem architecten, Ney & Partners en l'Atelier d'Architecture van Pierre Hebbelinck en Pierre de Wit, is 51N4E hiermee het vierde Belgische architectenbureau dat binnen de programmering van BOZAR ARCHITECTURE wordt uitgenodigd om hun eigen werk te presenteren.

51N4E is een Brussels architectenbureau rond drie partners: Johan Anrys, Freek Persyn en Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen. Het werd opgericht in 1998 en verwierf bekendheid met sleutelprojecten zoals het Cultuur- en congrescentrum Lamot (2000-2005), de TID Tower in Tirana, Albanië (2004-2011), Skanderbeg Square Tirana (2008-2012) en C-Mine in Genk (2006-2010). In 2004 werd hun werk bekroond met de prestigieuze Maaskantprijs voor jonge architecten. In 2008 opende 51N4E een bureau in Tirana. 51N4E tekent momenteel plannen voor projecten in ondermeer Frankrijk, Zwitserland en Duitsland, alsook voor de metropolitane visie Brussel 2040.

www.51n4e.com

01.06 > 04.09.2011
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Douchegoot voor inloopdouche

Douchegoot voor betegelde inloopdouche

De betegelde inloopdouche is de bouwtrend van de laatste jaren in zowel de particuliere woning als de sanitaire ruimten van sportcentra, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen,
Waarom? Esthetisch, functioneel toegankelijk zonder opstapjes en zeer onderhoudsvriendelijk. En ook naar plaatsing is het kinderspel, zeker nu


ACO met een nieuwigheid komt!
www.aco.be


 

vrijdag 3 juni 2011

Totaaltransformatie voor Onderzeebootloods

Elmgreen & Dragset
The One & The Many
28 mei - 25 september 2011

WAAR : ONDERZEEBOOTLOODS, Heijplaat, Rotterdam


De Deense kunstenaar Michael Elmgreen (1961) creëert samen met de Noorse Ingar Dragset (1969), een grote tentoonstelling waarvan een speciaal ontworpen flatgebouw, verlaten kermisapparatuur en een keur aan attributen de hoofdbestanddelen zijn. De expositie 'The One & The Many' zal de 5000m2 loods, waar ooit onderzeeboten werden gebouwd, transformeren tot een achterstandswijk waar de sfeer grimmig en rauw is. De zelfkant van de maatschappij is voelbaar in deze onderwereld, een plek die groezelige types en merkwaardige activiteiten aantrekt.

De expositie 'The One & The Many' zorgt ervoor dat deze zomer opnieuw de ogen worden gericht op het RDM-terrein in de haven. Tot en met 2014 werkt Museum Boijmans Van Beuningen samen met het Havenbedrijf Rotterdam aan een reeks grootschalige kunstprojecten. Vorig jaar beet Atelier van Lieshout het spits af met de tentoonstelling 'Infernopolis' die direct na de opening door de Volkskrant werd uitgeroepen tot 'De absolute kunsthit van deze zomer'. Op 28 mei is de officiële opening van 'The One & The Many'.

http://www.onderzeebootloods.nl

donderdag 2 juni 2011

Nai opnieuw geopend !

Het NAI, Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam weer geopend !

Na een jaar verbouwen, is vanaf vrijdag 1 juli het NAi weer open voor publiek. Bezoekers zijn weer van harte welkom in het museum voor architectuur. Voor iedereen met interesse in architectuur biedt het NAi inspirerende tentoonstellingen, lezingen, debatten en educatieve activiteiten. Het NAi café wordt dé plek voor een goede kop koffie en een broodje, maar ook voor een koud biertje op het terras. De NAi-boekwinkel, met het rijke aanbod aan architectuur- en kunstboeken, verhuist weer terug naar het NAi. 

De vernieuwde entree nodigt meer dan ooit uit het NAi binnen te komen. Dit gebied is gratis toegankelijk. Voor de boekwinkel, het nieuwe NAi-café, het terras, maar ook het gloednieuwe 
DoeDek (zelf aan de slag, speciaal voor kinderen!) is geen entreekaartje nodig. Wandel dus gerust een keertje binnen. 

In het NAi zijn meestal drie verschillende tentoonstellingen te zien. De vaste tentoonstelling 
Stad van Nederland laat je beleven wat de stad met je doet. Leuk voor volwassen, maar zeker ook voor kinderen die een eigen audiotour krijgen. De tentoonstelling dwarsdesign toont Chinese en Nederlandse ontwerpers met lef. Aansprekende voorbeelden uit de mode, architectuur en beeldend kunst laat zien dat beide landen niet alleen verschillen, maar ook juist veel overeenkomsten vertonen. In Testify!tenslotte kan de bezoeker zien en beoordelen of architecten erin geslaagd zijn om met hun projecten een (iets) betere wereld te maken. 

Kortom, het nieuwe NAi biedt een leuk en inspirerend museumbezoek, voor jong en oud. En wie nieuwsgierig is geworden, zet dan nu alvast 1 t/m 3 juli in de agenda. 

Vier feest met het NAi: gratis toegang
Om de heropening te vieren, trakteert het NAi in het eerste weekend op gratis toegang. Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juli kost een bezoekje aan het NAi helemaal niets. Een mooiere reden om snel het NAi te bezoeken, is er niet.

donderdag 26 mei 2011

PAPER CONCERT HALL van SHIGURE BAN

von Redaktion Detail Daily am 26.05.2011

Alle Fotos: Shigeru Ban Architekten

Nicht nur von Pappe und vor allem eine schöne Geste der Solidarität: Japan, selbst noch weit entfernt von den Folgen des verheerenden Erdbebens, schenkt der italienischen Stadt L'Aquila, die vor einigen Jahren ein ähnliches Schicksal getroffen hat, eine Konzerthalle - die Paper Concert Hall.

Die Konzerthalle wurde gerade eröffnet - und steht symbolisch für die Solidarität und Unterstützung eines Landes für das andere. Gestaltet hat das temporäre Bauwerk der japanische Architekt Shigeru Ban, der, wie hier berichtet, auch schon mit einem anderen Projekt, das ebenfalls Papier bzw. Pappe als Hauptmaterial hatte, den Erdbebenopfern in seinem Land ein bisschen helfen wollte.

Die Konzerthalle in L'Aquila bietet Raum für 230 Besucher - und kann jederzeit überall auf- und abgebaut werden. Das Gebäude mit 700 Quadratmetern Fläche besteht aus Stahl, Pappbeton und lehmgefüllten Säcken und verkörpern damit die Materialien und strukturellen Charakteristika, für die Ban bekannt ist. Eine Bereicherung im Alltag der Menschen in L'Aquila und ein wirklich schöner Beweis für die Freundschaft zwischen unterschiedlichen Welten.

woensdag 25 mei 2011

Tentoonstelling Leemarchitectuur


De Brusselse Fondation pour l'Architecture pakt uit met een originele tentoonstelling over het oeuvre van architect Anna Heringer (34), die internationaal naam en faam verwierf met gebouwen van hout en leem.

Het idee dat de hedendaagse architectuur niet zonder veel glas, staal en beton kan, is een mythe. Architecte Anna Heringer bewijst dat je net zo goed met ecologische materialen en traditionele technieken aan hedendaagse vormgeving kunt doen.

In Bangladesh realiseerde ze enkele toonaangevende projecten met een sterke uitstraling. In het arme Rudrapur bouwde ze een handgemaakte school. Het gaat om een prachtig gebouw van bamboe, leem en stro, helemaal vervaardigd volgens de plaatselijke traditie en door de dorpelingen zelf. Het gebouw is uiteraard volledig ecologisch.

Prestigieuze prijs

Daarnaast bouwde ze ook een school voor electriciens, zonder externe energietoevoer, maar met zonnepanelen. Heringer is niet aan haar proefstuk toe: onder meer ook in Zuid-Afrika realiseerde ze interessante ecologische projecten die qua vormgeving sterk zijn.

Hiervoor kreeg ze tal van onderscheidingen zoals de prestigieuze Prijs Aga Khan in 2007. Met deze expositie wil de Fondation pour l'Architecture bewijzen dat de hedendaagse bouwkunst ook anders kan, milieuvriendelijker en meer op mensenmaat geschoeid.

Piet Swimberghe

Deze interessante expo loopt in De Loge, Kluisstraat 55 te 1050 Brussel, nog tot 28 augustus.

vrijdag 20 mei 2011

Souto de Moura, winnaar Pritzker Prize 2011

Eduardo Souto de Moura is onderscheiden met de Pritzker Prize 2011.
De Pritzker Prize is de meest prestigieuze onderscheiding in de architectuur.


"De afgelopen drie decennia heeft Souto de Moura een oeuvre opgebouwd dat bij onze tijd past, maar waarin ook de echo van architectonische tradities weerklinkt", zegt Thomas J. Pritzker, voorzitter van de Hyatt Foundation.
"Zijn gebouwen hebben de unieke eigenschap om ogenschijnlijk conflicterende kenmerken uit te dragen, zoals kracht en bescheidenheid, bravoure en subtiliteit, gezag en intimiteit."
Souto de Moura is de tweede Portugese architect die de Pritzker Prize ontvangt. De eerste was Alvaro Siza (1992), bij wie hij als student vijf jaar heeft gewerkt. In 1980 startte hij zijn eigen bureau, waarmee hij tot nu toe iets meer dan zestig projecten voltooide.
De architect is vooral werkzaam in zijn moederland, maar ook in Zwitserland, Spanje en Duitsland staan gebouwen van zijn hand. Tot de bekendste werken behoren de Burgo-toren in Porto (2007) en het voetbalstadion van Braga (2003).

zaterdag 7 mei 2011

PIERRE CHARPIN in Le Grand Hornu

Het oeuvre van Pierre Charpin wordt gekenmerkt door een poëtisch en conceptueel minimalisme. Hij gebruikt een eenvoudige en gekleurde formele taal en heeft een voorkeur voor een zachte en discrete aanpak.
De tentoonstelling brengt een aantal werken die hij maakte tussen 1990 en 2010, vandaar de titel. Ontdek de verschillende aspecten van het werk van Pierre Charpin als ontwerper - beeldend kunstenaar.
U ziet er productdesign (voor Alessi, Eau de Paris, Ligne Roset, Montina, Tectona, Venini...), galerijdesign (Design Gallery Milano, KREO), tekeningen, korte animatiefilms, beschilderde muren, enz. in een origineel decorontwerp van Pierre Charpin zelf.

De tentoonstelling loopt in Le Grand Hornu en dit nog tot 11 september 2011

Site du Grand-Hornu
Rue Sainte-Louise 82
7301 HORNU

http://www.grand-hornu-images.be/

donderdag 5 mei 2011

Daguitstap naar Antwerpen

MAS in Antwerpen (B) door Neutelings Riedijk Architecten (Nl)

Tussen de oude dokken in het hart van het Eilandje in Antwerpen staat het Museum Aan de Stroom (MAS). Deze zestig meter hoge toren is van verre al te zien. Het gebouw is te vergelijken met een stapel van koffers vol met verleden en historische objecten. Elke koffer is een kwartslag gedraaid, zodat een spiraalroute is ontstaan. Deze route wordt benadrukt door een gevel van gegolfd glas.

Spiraalroute
Een route van roltrappen voert de bezoeker omhoog vanaf het plein tot de top van de toren. Op elke verdieping kan de bezoeker een museumzaal binnen gaan en zich verdiepen in de historie van de dode stad, terwijl op weg naar boven adembenemende panorama's over de levende stad zich ontvouwen. Bovenin bevinden zich een restaurant, een feestzaal en een panoramaterras.

Handgekliefde rode Indische zandsteen
Neutelings Riedijk Architecten heeft ervoor gekozen de gevels, de vloeren, de wanden en de plafonds volledig te bekleden met grote platen van handgekliefde rode Indische zandsteen Hierdoor krijgt de toren het uiterlijk van een monumentale stenen sculptuur. De vier kleurschakeringen van de natuursteenplaten zijn op basis van een computer gestuurd patroon over de gevel verdeeld.

Het plein
Het museumplein aan de voet van de toren vormt een integraal deel van het ontwerp. Het plein is uitgevoerd in dezelfde rode natuursteen als de toren en omzoomd met paviljoens en terrassen, als een stedelijke ruimte voor evenementen en openluchttentoonstellingen. Het centrale deel van het plein is half verzonken en vormt een kader voor een grote mozaïek van
Luc Tuymans

Vanaf half mei zal het Mas open zijn voor het grote publiek.


STUDIO JOB
Job Smeets en Nynke Tynagel studeerden aan de Academie van Eindhoven en vormen al zo'n 10 jaar het ontwerpersduo van Studio Job.
Wat zij ontwerpen balanceert op de grens van kunst en design, van sprookje en nachtmerrie. Het is een design vol zottigheid en fantasie.
Op dit ogenblik behoren ze tot de top 5 van de internationale ontwerpers en zijn ze vooral bekend in Parijs , London en New York.
Heel recent vroeg het Groninger Museum hen bij de renovatie om een ontvangstruimte in het vernieuwde museum in te richten en in het najaar wijden zij een overzichtstentoonstelling aan hun werk.


De SINGEL
Het oorspronkelijke kunstencentrum werd gebouwd door de modernistische arch. Leon Stijnen.
De uitbreiding werd volledig in handen gegeven van arch. Stefaan Beel en is recent open voor het publiek


 


 

zondag 17 april 2011

Mies van der Rohe Award


David Chipperfield ontvangt de Mies van der Rohe Award 2011 voor zijn ontwerp voor het Neues Museum in Berlijn.
De prijzen worden op 20 juni uitgereikt tijdens een ceremonie in het Mies van der Rohe Paviljoen te Barcelona.
Onder de vijf genomineerden was 1 Nederlands project: Groot Klimmendaal van Architectenbureau Koen van Velsen uit Hilversum. De andere genomineerden waren het Jeugdtheater Bronks in Brussel van Martine De Maeseneer en Dirk Van den Brande, MAXXI: Museum voor 21ste-eeuwse kunst in Rome van Zaha Hadid, Patrick Schumacher en Gianluca Racana, het Concertgebouw van de Deense Radio in Kopenhagen van Jean Nouvel en het Akropolismuseum in Athene van Bernard Tschumi.
www.miesarch.com

woensdag 16 maart 2011

Boijmans van Beuningen toont mobile vakantiewoning


Boijmans toont ufo-achtige vakantiewoning

Vanaf 21 mei is de mobiele vakantiewoning Futuro te zien in Museum Boijmans van Beuningen. Het ontwerp van de Finse architect Matti Suuronen behoort tot de nieuwste aanwinsten van het Rotterdamse museum. De ufo-achtige constructie 'landt' in de Bodon-zaal van de instelling.

Daar komt hij midden tussen twintig prenten en honderd kunstnijverheids- en designobjecten uit de collectie van het museum te staan. Aan het ontwerp van de Futuro lag aanvankelijk een puur architectonisch doel ten grondslag, meldt Boijmans van Beuningen.

Suuronen werd in 1965 gevraagd een skicabine te ontwerpen die snel te verwarmen was en makkelijk op te bouwen in ruig, onbegaanbaar terrein. Suuronen koos voor de ellipsoïde (een driedimensionale ellips) als basisvorm vanwege de optimale duurzaamheid.

Volgens de architect combineert deze ellipsvorm een grote ruimtelijke ervaring met minimaal materiaalgebruik en bezit tegelijkertijd een ultieme schoonheid. Met een diameter van 8 meter en een inhoud van 140m3 biedt de Futuro ruimte aan 8 personen.

Het geprefabriceerde interieur bestaat uit een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en een badkamer. De demonteerbare vakantiewoning van licht kunststof is geschikt voor massaproductie en weerspiegelt het geloof in technologie en het vertrouwen in welvaart van de jaren '60.

Futuro wordt als nieuwe aanwinst getoond in de expositie 'Een ontmoeting met de collectie', waarin nieuwe en oude collectiestukken zijn opgenomen. "De rode draad in de tentoonstelling is de eeuwenoude zoektocht naar de perfecte vorm, die zijn oorsprong deels in de mathematica en de geometrie vindt. Deze zoektocht naar de ideale verhouding is herkenbaar in de tentoongestelde objecten", zegt Boijmans.
Futuro vormt in het laatste opzicht een voorbeeld omdat de constructie is gebaseerd op de gulden snede.

woensdag 23 februari 2011

BATIBOUW



"De" Mega-bouwbeurs in de Paleizen van de Heizel te Brussel en dit vanaf 24/02/2011 tot 06/02/2011

maandag 21 februari 2011

Laszlo Moholy Nagy


Laszlo Moholy-Nagy

The Art of Light

GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG
29 januari 2011 t/m 1 mei 2011

Licht als kunst en kunst als licht. László Moholy-Nagy (1895-1946) speelde zijn leven lang met licht in zijn kunstwerken, of het nu ging om schilderijen, sculpturen, collages, foto's, films, grafiek, boekomslagen of theaterdecors. Wat het potlood is voor de tekenaar is licht voor Moholy-Nagy.

Wereldburger
László Moholy-Nagy leefde in de boeiende overgang naar de moderne tijd; het interbellum, de periode van beroemde kunstbewegingen als Bauhaus en De Stijl. Hij was een echte wereldburger, zijn leven was één lange reis, van zijn geboorteland Hongarije, naar Wenen, Berlijn, Amsterdam, Londen en Chicago. Soms opgejaagd door een dreigend politiek klimaat, dan weer op zoek naar een nieuwe artistieke uitdaging. Moholy-Nagy was een alleskunner, naast beeldend kunstenaar was hij ook intellectueel, criticus, denker en leraar, maar bovenal utopist. Aan de hand van meer dan 160 objecten uit 30 verschillende internationale collecties geeft het Gemeentemuseum Den Haag een groots overzicht van zijn artistieke nalatenschap.

Kunst is de slijpsteen van de zintuigen
László Moholy-Nagy introduceerde fotografie en film, met licht als essentieel ingrediënt, als hét beeldende middel van zijn tijd. Door toepassing fotografie en film werd kunst in één klap bereikbaar voor iedereen. Deze democratisering van de kunsten paste in het utopisch denken van Moholy-Nagy. Kunst was voor hem onderdeel van een levenshouding, een collectieve mentaliteit waarin kunst en alle andere aspecten van het leven samenvloeien in een Gesamtkunstwerk of, beter nog, Gesamtwerk, wat zou leiden tot gezamenlijke vooruitgang. Hij was overtuigd van de vormende functie van kunst. 'Kunst is de slijpsteen van de zintuigen, die de blik, de geest en de waarnemingen scherpt', zo stelde hij.

Bauhaus en New Bauhaus
László Moholy-Nagy was de spin in het web van het Europese modernisme. Hij ontmoette kunstenaars van internationale naam en faam. Bijvoorbeeld de Russische constructivisten, met wier ideeën over de rol van de kunst in een verbeterde samenleving hij een verwantschap voelde. Verder leerde Moholy-Nagy Bauhaus-oprichter Walter Gropius kennen. Bauhaus is de bekende school voor architectuur, kunst en vormgeving, waarbij de persoonlijke ontwikkeling van de studenten een belangrijke rol speelde. Ook dit was onderdeel van het revolutionaire idee van de samensmelting van kunst en maatschappij. Moholy-Nagy werd docent aan het Bauhaus en toen hij later vertrok naar de Verenigde Staten richtte hij daar het New Bauhaus in Chicago op.

Moholy Nagy in Nederland
Naast een tiental schilderijen uit de periode 1922-1926, worden zijn belangrijkste films en meer dan honderd fotowerken van Moholy-Nagy in de tentoonstelling getoond. In de jaren dertig onderhield Moholy-Nagy intensieve banden met Nederland, hij woonde en werkte er zelfs twee jaar als art-director en legde er contact met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg.

Ettore Sottsass


ETTORE SOTTSASS
KUNSTHAL ROTTERDAM 12/2/2011 tot 1/5/2011

De Kunsthal Rotterdam presenteert met Ettore Sottsass'( Italiaans ontwerper) ontwerpen in emaille uit 1958 een belangrijk moment in de carrière van deze Italiaanse ontwerper en architect. Sottsass bouwt eind jaren vijftig aan een oeuvre van geometrische vormen met kleur als fundamenteel element. Aan de hand van lijnen en cirkels experimenteert hij met de levendige kleuren van emaille op vazen en borden. De ruim honderd objecten en tekeningen in de tentoonstelling liggen aan de basis van de revolutionaire ontwerpen waar Sottsass, als belangrijke vertolker van het postmoderne designcollectief Memphis, later bekend mee wordt.

Emaille

Cruciaal voor Sottsass' carrière zijn de jaren tussen 1957 en 1961. Hij bouwt door zijn opleiding in de traditie van het rationalisme aan een oeuvre van simpele geometrische patronen. In 1958 onderzoekt hij het complexe procedé van emailleren en de artistieke mogelijkheden ervan. Hij brengt op houten vazen en metalen borden emaille aan waardoor buitengewoon levendige kleuren ontstaan. Bij de vazen contrasteert het glasachtige materiaal met de natuurlijke warmte van de houten voet. Tegelijkertijd maakt het emaille het oppervlak van Sotsass' objecten zacht en glanzend.

donderdag 27 januari 2011

Expo Musea in de 20ste eeuw

De reizende expo Musea in de 21ste eeuw: Ideeën Projecten Gebouwen toont markante bouwprojecten in de lege museumzalen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

van 29 januari tot 30 april 2011 in het KMSKA, Antwerpen

Musea zijn brandend actueel. Overal ter wereld ontstaan er nieuwe museumgebouwen. Denk maar aan het Parijse Centre Pompidou van Renzo Piano & Richard Rogers of aan Frank O. Gehry's Guggenheim Museum in Bilbao. Daarnaast ondergaan heel wat bestaande kunsttempels een facelift in de vorm van een grondige renovatie. Een stad als Antwerpen moet daarbij absoluut niet onderdoen. Zo opent het gloednieuwe Museum aan de Stroom (MAS), nu al een baken in de wijk 't Eilandje, in mei 2011. Op datzelfde moment sluit het KMSKA op het Antwerpse Zuid de deuren voor een ingrijpende renovatie en uitbreiding die enkele jaren in beslag zal nemen.

Prominente projecten, gerenommeerde architecten

Musea in de 21ste eeuw: Ideeën Projecten Gebouwen is een reizende tentoonstelling van het Zwitserse Art Centre Basel. De expo toont prominente en toekomstgerichte bouwprojecten uit het voorbije decennium. Het gaat om projecten die in Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië gepland, in uitvoering of voltooid zijn. Vier thema's staan centraal: renovatie en nieuwbouw; de uitbreiding van bestaande musea; museumarchitectuur in het weefsel van de stad en musea in de natuur. Je kan ontwerpen bewonderen van internationaal gerenommeerde architecten als Tadao Ando, Daniel Libeskind, Jean Nouvel, Renzo Piano, Mario Botta, Zaha Hadid, Frank Ghery en David Chipperfield. Van elk project toont de expo een maquette aangevuld met foto's, schetsen en plannen. Ook de twee Antwerpse projecten, het MAS van Neutelings Riedijk Architecten en het KMSKA van Claus en Kaan Architecten Rotterdam komen aan bod.

Films over architectuur

Op donderdag 17 en 31 maart 2011, telkens om 19.30 in Cinema Zuid.

Cinema Zuid organiseert gespreksavonden rond de eigenheid van hedendaagse museumarchitectuur met aansluitend een film over architectuur. Architecten als Hilde Daem, Willem-Jan Neutelings en anderen nemen deel aan de debatten. Op donderdag 17 maart staat de vraag 'Wat is eigen aan goede museumarchitectuur?' centraal. Aansluitend kan je de film Frank Gehry van Sydney Pollack bekijken. Op donderdag 31 maart luidt de vraag: 'Wat maakt museumarchitectuur goede architectuur?'. Nadien wordt de film The belly of an Architect van Peter Greenaway getoond.

Locatie: Cinema Zuid, Lakenstraat 14, 2000 Antwerpen

Hiervoor moet er gereserveerd worden !!!