Al die verschillende soorten gietvloeren … Snapt u het nog?
De voor- en nadelen op een rijtje gezet
Gietvloeren hebben een vaste stek veroverd in de woonwereld. Hun strakke eenvoud en no-nonsense uitstraling ligt ongetwijfeld aan de basis hiervan. Maar de ene gietvloer is de andere niet. Daarom focussen we samen met DRT Gietvloeren op de verschillende soorten gietvloeren en op de voor- en nadelen van gietvloeren in woningen.
Een gietvloer kent verschillende uitvoeringen. Het kan een kunststofvloer zijn op basis van epoxy-of polyurethaanhars. Maar er zijn ook cementgebonden gietvloeren en zelfs troffelvloeren met een vloeistofdichte structuur worden soms tot de gietvloeren gerekend. Er zijn veel verschillen tussen deze soorten gietvloeren. Niet alleen qua samenstelling, maar ook wat betreft kwaliteit, uitstraling en levensduur. Wat al deze vloeren gemeen hebben, is dat het strakke, naadloze en zelfnivellerende vloeren zijn. Dat wil zeggen dat hun viscositeit of dikvloeibaarheid van die aard is, dat ze bij het aanbrengen vanzelf egaal komen te liggen.
Epoxyvloer
De epoxygietvloer is afkomstig uit de industrie en is daarvoor ook echt bedoeld. Deze vloer is namelijk zeer hard en is bedoeld als bescherming van de (betonnen) ondervloer tegen zware belasting van heftrucks, chemische belasting, zoals olie en zuren, en thermische belasting. Doordat de vloer vloeistofdicht is, is hij gemakkelijk te onderhouden, aangezien stof en vuil zich moeilijk kunnen hechten aan de vloer.
Voor het gebruik in woningen is de vloer minder geschikt. Doordat de vloer zeer hard is, is de kans op scheuren en krassen ook groter. Het scheuren van een kunststof gietvloer gebeurt wanneer de ondervloer gaat 'werken'. De gietvloer zit namelijk vast aan de ondervloer en is niet elastisch waardoor de scheur ook in de gietvloer naar boven komt. Verder is het zo dat de epoxyvloer snel verkleurt onder invloed van zonlicht, iets wat zich bij polyurethaanvloeren nauwelijks en bij alifatische (chemisch proces) polyurethaanvloeren zelfs helemaal niet voordoet.
Tegenover bovenstaande minpunten staat dat epoxyvloer verkrijgbaar is in hoogglans en dat hij goedkoper is vergeleken met een polyurethaan gietvloer.
Polyurethaan gietvloer
De polyurethaan gietvloer (PU-gietvloer) is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in woningen, kantoren en openbare gebouwen. Hij heeft dezelfde strakke, industriële uitstraling als de epoxygietvloer of gepolierd beton, maar niet de negatieve eigenschappen. Een polyurethaan gietvloer is in alle denkbare kleuren te verkrijgen en is maar 2-3 mm dik waardoor de vloer ook geschikt is als renovatievloer. In vier dagen tijd kan je een nieuwe designvloer hebben.
De belangrijkste eigenschap van de polyurethaan vloer is de lichte elasticiteit. Alleen bij extreme werking in de ondervloer is het mogelijk dat er scheuren in de vloer ontstaan. Ook de krasvorming is bij een PU-gietvloer een stuk minder tegenover andere harde vloeren zoals hout, beton, epoxy en zelfs stenen vloeren. Dit betekent niet dat een PU-gietvloer geheel krasvrij is. Door de kleur, de gebruikte grondstoffen, de aflak en de mate van onderhoud bepalen of krassen ontstaan en zichtbaar zijn. Laat je dus goed informeren over de samenstelling van het materiaal en probeer het materiaal zelf te voelen en te testen voordat je een keuze maakt. Want er zit ook nog veel verschil tussen de verschillende polyurethaan gietvloeraanbieders.
Een ander voordeel van polyurethaan is dat het zacht aanvoelt en warmtegeleidend is, waardoor het ideaal is in combinatie met vloerverwarming en blote voeten of sokken. Omdat de vloer vloeistofdicht is, kan hij zowel in de living, de slaapkamer, de badkamer als het toilet toegepast worden. Het schoonmaken is zeer gemakkelijk. Met een stofwisser en dweil ben je zeer snel klaar omdat er geen vervelende naden of voegen zijn. Bovendien hechten vuil en stof zich niet of nauwelijks aan de vloer.
Cementgebonden vloeren en troffelvloeren
Dit zijn strikt genomen geen echte gietvloeren omdat de zelfnivellering van deze vloeren geringer is, door de taaiheid van het product. Daarnaast is een cementgebonden gietvloer niet geheel vloeistofdicht en dit geldt ook voor troffelvloeren met een open structuur. Hun karakteristieke en natuurlijke uitstraling zorgen voor een warme toevoeging in het interieur. Daarnaast zijn deze vloeren naadloos en gemakkelijk in het onderhoud. Een cementgebonden vloer heeft de levendige en stoere uitstraling van gepolierd beton. Een troffelvloer is wat neutraler. De korrelgrootte van de steentjes bepaalt mee de uitstraling van de vloer. Een gemeenschappelijk voordeel is dat krasvorming en vuil minder goed zichtbaar is door de gemêleerde kleurstructuur. De kleurenkaart van dit type vloeren gaat van licht tot zeer donker grijs en van lichte tot donkere zandtinten.
Conclusie
Wanneer je besluit om voor een gietvloer te kiezen, moet je rekening houden met het budget, de interieurwensen en de gebruikseisen. Laat je goed informeren door de verschillende aanbieders over de kwaliteit van de grondstoffen, en ook zeker over de kwaliteit van het vakmanschap. Het is verstandig om referenties op te vragen, toonzalen te bezoeken en het materiaal goed te bekijken en te voelen. Let bij de polyurethaan gietvloer vooral op de hardheid van het materiaal en de krasgevoeligheid.
(bron: Livios)