dinsdag 13 oktober 2009
- Wilfra Keukens
Bij Wilfra Keukens draait alles om concept en creatie.
Elk ontwerp is uniek en wordt in het eigen atelier vervaardigd. Het bedrijf schuwt het niet om op experimentele en toonaangevende wijze om te springen met nieuwe materialen en nieuwe afwerkingsvormen.
www.wilfra.be
- Klimaatregeling Renson
RENSON Klimaatregeling
Gezond en energiezuinig bouwen (met aandacht voor het vermijden van oververhitting tijdens de zomermaanden en het verzekeren van een goede luchtkwaliteit) is soms complexer dan zomaar de installatie van een airco. Elke persoon heeft zo'n 20 m3 verse lucht per uur nodig om zich goed te voelen. In slecht verluchte ruimtes stapelen dampen, rook, polluenten en eventueel ook koolstofmonoxide zich op. Een nieuwbouw bevat 3.000 à 5.000 liter bouwvocht. Een doorsnee gezin produceert elke dag 10 liter water. Een goed geïsoleerd huis stapelt al dat vocht op. Daarom is er nood aan ventilatie. Natuurlijke ventilatie zal schimmelvorming, condensatie en vocht voorkomen.
Het Healthy Building Concept van Renson reikt een alternatief aan. De technieken van Renson streven naar een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat met als resultaat een stijging van de productiviteit en het rendement van de mensen die in het gebouw leven en werken. Dit betekent dus voordelen voor zowel de eigenaars, de gebruikers als het milieu.
Via natuurlijke ventilatie biedt het Healthy Building Concept een goede luchtkwaliteit en via de beheersing van de zonne-instraling met de duurzame buitenzonwering Sunclips en Icarus en het toepassen van intensieve natuurlijke ventilatie tijdens de nacht een aangename temperatuur tijdens de zomer. Dit concept kan zowel bij nieuwbouw- als bij renovatieprojecten worden toegepast.
De drie peilers van het Healthy Building Concept zijn de basisventilatie, nightcooling en zonwering. De basisventilatie zorgt voor een goede luchtkwaliteit in de leefruimtes (Indoor Air Quality). Conform de normen wordt door middel van voldoende verse buitenlucht de verontreinigde binnenlucht uit het gebouw verdreven volgens het principe van toevoer, doorvoer en afvoer van lucht. Hier biedt Renson een breed gamma mogelijkheden. Het meest recente en innoverende product is de invisivent, het 'discreet zelfregelend kleprooster'. De invisivent is een thermisch onderbroken discreet zelfregelend klepventilatierooster, voor toepassing boven aluminium, houten en kunststof ramen. Het rooster is toepasbaar voor raamkaderbreedtes tussen 50 en 140 mm door middel van een ingenieus schuif/kliksysteem. Een akoestisch dempende aanhangkast is optioneel mogelijk. Bijkomende voordelen van de invisivent zijn: altijd verse lucht en nooit tocht, een sterke geluiddemping, eenvoudig reinigbaar en afneembaar, insectwerend, regeninslagvrij en inbraakveilig.
De luchtstroom kan manueel geregeld worden met een aluminium binnenprofiel in vijf regelstanden. In open stand wordt de binnenkomende luchtstroom naar boven geleid om geen tocht te veroorzaken. In gesloten toestand drukt dit binnenprofiel tegen een rubber waardoor het rooster perfect wind- en waterdicht wordt. De zelfregelende kunststofklep reageert op drukverschillen ten gevolge van windsterkte en hoeft niet te worden beïnvloed door de gebruiker. Hand-, koord- of stangbediening zijn mogelijk.
Nightcooling is het concept waarbij 's nachts natuurlijke luchtstromen zorgen voor een afkoeling van het gebouw en de binnenlucht. Hierdoor zal tijdens de zomermaanden het thermisch comfort optimaal zijn met een minimaal energieverbruik. Naast de nood aan voldoende thermische massa die de koelte vasthoudt, moet voldoende lucht kunnen circuleren doorheen toevoer-, doorvoer- en afvoervoorzieningen. De techniek van Renson voorziet in een volledige reeks oplossingen voor toevoer, doorvoer en afvoer van de lucht. De debieten die nodig zijn bij nightcooling liggen tien maal hoger dan de debieten die nodig zijn voor basisventilatie. Daarom spreekt men bij nightcooling ook over nachtelijke intensieve ventilatie. De roosters die bij intensieve ventilatie gebruikt worden, hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze een groot luchtdebiet kunnen realiseren. Om insecten te weren is er in ieder rooster een strak gespannen inoxgaas gemonteerd op enige afstand van de lamellen. Hierdoor kunnen de openingen tussen de lamellen maximaal benut worden en is er een maximale toevoer van lucht. Daarnaast zijn de Renson-roosters regen- en inbraakwerend en bovendien onderhoudsarm. Het nightcooling-principe kan zowel in privé-woningen, utiliteitsbouw (hospitalen, scholen,…) als in industriebouw worden toegepast.
Voor de toevoer is het opbouwrooster type 432 een goede optie. Dit type rooster wordt aan de buitenzijde op het raam geplaatst. Het is vooral geschikt als veilig alternatief voor een vliegenraam. Deze roosters kunnen tijdelijk of permanent bevestigd worden. Achter dit rooster zit een raam dat 's nachts opengedraaid, opengekipt of opengeschoven kan worden. De ramen kunnen ook automatisch (centraal of individueel) gestuurd worden. De fysische vrije doorlaat is 44,5%. Een korter lamel type 8S is beschikbaar om een betere doorkijk of lichtinval te realiseren. Bij intensieve natuurlijke ventilatie moet de lucht ook doorgevoerd worden. Indien het onmogelijk is om de deuren 's nachts open te zetten kunnen deurroosters gebruikt worden. De afvoer van lucht bij schoorsteenventilatie kan met een lamellenwandsysteem of dakkap op een veilige en esthetische manier gebeuren. Bij schoorsteenventilatie is de ventilatie doorheen het ganse gebouw gebaseerd op natuurlijke thermische trek. Lucht wordt aangevoerd via roosters en afgevoerd via bv. een schoorsteen. Dit is de beste oplossing omdat er ook ventilatie optreedt bij windstil weer. De te koelen ruimtes moeten rechtstreeks of via efficiënte doorvoerroosters in contact staan met de schoorsteen. Bij dwarsventilatie (ventilatietoevoer en –afvoer op dezelfde verdieping van een gebouw) of enkelzijdige ventilatie (ventilatietoevoer en –afvoer doorheen dezelfde roosters in een lokaal) kan afvoer gebeuren door gelijkaardige roosters zoals gebruikt bij de toevoer.
Het derde aspect van het Healthy Building Concept is de zonwering. Renson waakt erover dat die het thermisch en visueel comfort van gebouwen verbetert. De duurzame buitenzonwering Sunclips en Icarus weert tijdens de zomer preventief de zon om oververhitting tegen te gaan en zorgt voor een optimale lichtinval. Naast functionaliteit geeft de Renson zonwering het gebouw een esthetische meerwaarde. "Het feit dat Renson voornamelijk aluminium zonwering aanbiedt, is een bewuste keuze", vertelt Valerie Deraedt, marketing manager Belgium. "Het biedt grote voordelen op het gebied van onderhoud, duurzaamheid en esthetiek. Het Sunclips-systeem kan zowel als een horizontale uitkraging, in een hellend vlak als in een verticale constructie voorzien worden om op die manier het gewenste schaduweffect te bereiken." Eerst worden de draagprofielen met de gemonteerde lamellenhouders aan de muur bevestigd met aluminium consoles. Daarna wordt vooraan het sierprofiel aangebracht en uitgelijnd d.m.v. de glijdende bevestigingen. Daarna nog de C-vormige lamellen in de houders klipsen met behulp van een praktisch klipsysteem.
Icarus is een zonwering uit het gamma Design in Sunprotection van Renson. Icarus bestaat uit aluminium geëxtrudeerde vliegtuiglamellen met lensvormige doorsnede die het zonlicht optimaal reflecteren. Er bestaan vijf verschillende lameltypes, die in een vaste of kantelbare positie kunnen geïnstalleerd worden, zowel in verticale als in horizontale uitvoering. De drie installatiemogelijkhden voor Icarus zijn de Icarus Quickfix (vaste installatie waarbij de lamellen aan de gevel bevestigd worden door middel van een aluminium klipssysteem), de Icarus Vast (vaste installatie waarbij de lamellen tussen gesneden of gelaserde kopschotplaten worden bevestigd) en de Icarus Kantelbaar (gemotoriseerde installatie waarbij de lamellen onder verschillende hoeken in te stellen zijn).
RENSON
Renson is Europees trendsetter op het vlak van natuurlijke ventilatie. Vanuit een ervaring die teruggaat tot 1919, ontwikkelt Renson concepten en producten die een gezonde en comfortabele woon- en leefomgeving nastreven. De organisatie bestaat uit eenheden die zich specialiseren in natuurlijke ventilatie en zonwering en steunt op een uitgebreide Research & Development-afdeling die in samenwerking met Europese onderzoeksinstellingen de laatste trends vertaalt in producten, wat de Renson-producten tot de norm maakt.
dinsdag 15 september 2009
- Hitte in de stad
Hitte in de stad.
Ongetwijfeld krijgen we de komende eeuw te maken met temperatuurstijgingen. Vooral in grote steden kan dat problemen voor het comfort en gezondheid opleveren. Iedereen zal op de hitte moeten inspelen en vooral ontwerpers beginnen al aan een hittebestendige gebouwde omgeving te werken. Dit kan bv. Met groen en zonnewering.
Bij grote hitte komt de gezondheid in gevaar en ook de productiviteit loopt terug als gevolg van hittestress, vooral wanneer het ook 's nachts niet meer voldoende afkoelt.
- De toenemende isolatiegraad van gebouwen. De isolatie, die in de winter de koude buitensluit, kan ook in de zomer de warmte buitenhouden. Is de woning echter eenmaal opgewarmd, dan maakt diezelfde isolatie het moeilijker om de warmte tijdens een hittegolf weer af te staan. Met airco is dat eenvoudig op te lossen, maar het energie gebruik neemt daardoor toe en de omgevingswarmte buiten stijgt weer met enkele graden.
- Doordat zware materialen in gevels, daken en bestrating overdag warmte opnemen en deze 's nachts weer afstaan, wordt het in stedelijk gebied 's nachts 7 tot 10°C warmer dan in buitengebied. (Hitte-eiland)
Wat kunnen we doen?
- Groen en water.
Ons spiegelen aan mediterrane bouwstijlen en leefstijlen? Hun huidige bouwtrant met airco en veel beton overnemen lijkt geen goed idee. De buitentemperatuur zou alleen maar stijgen. Even kijken wat de Arabische volkeren deden ( Alhambra in Granada) met waterpartijen en overvloedige tuinen lijkt veel interessanter.
In de ruimtelijke planning kunnen groen en water gebruikt worden om het hitte-eilandeffect terug te dringen. Groen is belangrijk omdat het de zonnewarmte niet uitstraalt zoals beton, steen en asfalt wel doen. Verder treedt er door verdamping, direct en via de huidmondjes van de planten verdamping op. Ook dit zorgt voor de nodige verkoeling. Bomen hebben ook het grote voordeel van schaduwwerking. Bij bladverliezende bomen kan de zon in de winter nog steeds in de woning binnendringen, waardoor passief gebruik van zonnewarmte mogelijk blijft.
De populariteit van groene daken en gevels stijgt en is voorlopig nog hoofdzakelijk ingegeven door esthetische overwegingen. Praktische voordelen zijn echter dat er meer groen aanwezig is en dat het dak en/of gevel niet opgewarmd wordt door de zon. Een alternatief hiervoor is een reflecterend dak toepassen in plaats van het absorberende zwart dat nu vooral toegepast wordt.
- Isolatie en zonnewering.
Het is zeer de vraag of een groen dak wat betreft hittebescherming van een gebouw veel toevoegt aan een goed geïsoleerd dak. De relevante invloedsfactoren voor het tegengaan van oververhitting zijn met name : bouwkundige massa, isolatiegraad, zonnewering, warmteproductie binnenshuis en gebruik van koelte uit de omgeving van het gebouw. De koelte kan worden geleverd door de buitenlucht, het grondwater en het oppervlaktewater. Het voorkomen van oververhitting van gebouwen is ook in het belang in verband met het hitte-eiland effect. Met name airco's leveren extra warmte op.
Een goede isolatie en buitenzonwering dragen al een groot stuk bij tot een comfortabel binnenklimaat. Een goed in het ontwerp geïntegreerde buitenzonwering kan ook bijdragen aan de uitstraling van een gebouw. Buitenzonwering, als vaste of beweegbare voorziening, is te verkiezen boven een binnenzonwering.